Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny forskning: Acnebehandling skader hudens bakterie-sammensætning

Forskere kortlægger, hvordan acnebehandlinger faktisk kan øge forekomsten af bakterier, som vi bestemt ikke har lyst til at have i huden. Løsningen er måske at behandle acne med gode bakterier.


Offentliggjort: 10. Oktober 2024

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Når primært unge mennesker udvikler acne, sker der forandringer i bakteriesammensætningen i huden.

Den nye bakteriesammensætning kan lede til blandt andet inflammation og udvikling af bumser, og for nogle unge kan akne være så alvorligt, at det rammer både deres udseende og selvværd hårdt.

Nu viser et nyt studie, hvad der præcist sker med bakteriesammensætningen i huden ved udvikling af acne, og når man behandler acne.

Forskningen viser også, hvad man muligvis kan gøre for at behandle tilstanden anderledes i fremtiden.

- Problemet med acne er, at de nuværende behandlinger ikke bare slår de problematiske bakterier ihjel, men alle bakterier, fortæller en af forskerne bag studiet, lektor Holger Brüggemann fra Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet. Han tilføjer, at formålet med studiet har været at kaste lys over kendetegnene ved henholdsvis en sund og usund bakteriesammensætning i huden.

Holger Brüggemann har netop præsenteret de nye forskningsresultater, der er lavet i samarbejde med speciallæge og lektor Hans B. Lomholt fra Hudlægecenter Nord og Aalborg Universitet, på den årlige kongres for European Academy of Dermatology and Venereology (EADV).

Lægemidler slår alt ihjel

Hudens bakteriesammensætning i ansigtet og den øvre del af ryggen er primært domineret af bakterier af arten Cutibacterium acnes.

Cutibacterium acnes findes dog i flere typer, hvoraf nogle er gode at have i huden, mens vi helst gerne vil være fri for andre, da de er forbundet med øget grad af inflammation (betændelse, red.).

Ved acne er det også velkendt, at mangfoldigheden af bakterier i hudens bakteriesammensætning er smallere.

I studiet undersøgte forskerne sammensætningen af bakterier i huden hos personer med normal hud, hos personer med acne og hos personer med acne efter behandling med acnemedicinen retinoider for tilstanden.

Typisk behandles moderat til alvorlig acne med retinoider, der udtørrer huden for den olie, som bakterierne skal bruge for at overleve.

- Problemet med retinoider er dog, at det også fjerner levegrundlaget for de bakterier, som vi gerne vil have i huden, forklarer Holger Brüggemann.

Behandling laver rod i hudens bakteriesammensætning

Undersøgelsen viser, at forekomsten af ​​de skadelige typer af Cutibacterium acnes stiger forholdsmæssigt til andre bakterier ved acne sammenlignet med i sund hud.

Forskningen viser også, at behandling med retinoider mindsker forekomsten 37 gange, hvilket også er årsagen til, at denne form for behandling er så effektiv.

Ydermere viser undersøgelsen, at acne forskubber forholdet mellem andre bakterier end Cutibacterium acnes. Blandt andet leder akne til ubalance i antallet mellem forskellige arter af stafylokokker, hvilket ifølge Holger Brüggemann formentlig også har betydning for sygdommens udvikling og hudens bakteriesammensætning muligheder for at indeholde en sund sammensætning af bakterier.

Vil bekæmpe bakterier med bakterier

Holger Brüggemann vil sammen med sine kolleger undersøge andre måder at behandle acne. De ønsker at finde en behandling, der ikke tager livet af alle bakterier, men snarere en behandling, der spænder ben for de skadelige bakterier, og samtidig fremmer væksten af de bakterier, som vi gerne vil have i huden. Og de er ikke de eneste, da nogle virksomheder også er begyndt at undersøge muligheden for at behandle acne ved at påvirke bakteriesammensætningen i huden.

Dette er et uddrag af en artikel på Dagens Medicin. Uddraget er redigeret af Netdoktors redaktion.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.