Mere end 1 million danskere er fra tid til anden plaget af forkølelsessår omkring munden. Forkølelsessår er både ømme, irriterende og skæmmende, og er du en af dem, der har tendens til udbrud, bør du passe ekstra godt på solen i vinterferien. For meget sol kan nemlig være en udløsende faktor.
Mens nogle kun oplever få og ubetydelige udbrud af forkølelsessår, er sårene for andre en plage uden lige.
Derfor kan solen give forkølelsessår
Der er mange faktorer, der kan aktivere et forkølelsessår. Det kan være alt fra stress og nedsat modstandskraft til specielle fødevarer og solpåvirkning. Det er ganske forskelligt fra person til person, hvad der udløser et forkølelsessår hos netop dem, men det er dokumenteret, at intens solpåvirkning er en af de typiske årsager hertil.
Personer, der har tendens til udbrud af forkølelsessår skal derfor passe ekstra godt på, når de begiver sig ud på de sneklædte pister i vinterferien.
Årsagen til, at solpåvirkning kan udløse et udbrud af forkølelsessår, er, at når din krop – i dette tilfælde huden – bliver udsat for noget, den normalt ikke udsættes for, kan det udløse en reaktion, der gør, at virussen Herpes Simplex (forkølelsessår) vækkes til live og går i udbrud. Selve mekanismen bag dette er endnu ukendt, men undersøgelser har vist, at påvirkning af UV-stråler fremkalder herpesudbrud hos op mod 70 procent af alle, der har tendens til forkølelsessår. Dette ser man særligt i forårsmånederne, hvor huden er sårbar over for solens skarpe stråler, fordi den ikke har været eksponeret for skarpt sollys i flere måneder.
Sådan forbereder du dig inden skiferien
Har du før haft et forkølelsessår? Så er du smittet med Herpes Simplex-virussen og er blandt dem, der skal passe ekstra godt på, og det behøver ikke at være besværligt. Følger du vores tre råd, kan du langt hen ad vejen gøre en stor forskel for at forebygge et potentielt forkølelsessår og bekæmpe det ganske hurtigt, hvis uheldet skulle være ude.
Pas på solen
Et eviggyldigt råd er at passe på solen. Den kan give større og mindre solskader, men den er også en typisk årsag til, at et skæmmende forkølelsessår bryder frem. Sørg derfor for altid at smøre dit ansigt med en god solcreme, gerne 15 minutter før du skal ud på pisterne, så cremen kan nå at blive absorberet. Solcremens solfilter skal være på minimum faktor 20. Dette forebygger både solskoldninger og eventuelle herpes-udbrud. Gentag påføringen med jævne mellemrum, så solbeskyttelsen bevares. Et andet godt råd er at tildække det nederste af ansigtet med et tørklæde, når du opholder dig i solen.
Beskyt læberne
Tag en beskyttende læbepomade med solfaktor med i lommen, når du drager på skiferie, og brug den jævnligt, så dine læber er konstant beskyttede mod solen. Forkølelsessår har det med at bryde ud, hvis et område omkring munden er skadet eller sårbart, fx på tørre og sprukne læber, ved en rift i mundvigen eller der, hvor dit seneste forkølelsessår brød ud. Beskyt derfor området godt med en plejende pomade med solfaktor. Gentag påføringen med jævne mellemrum, så dine læber er konstant fugtede.
Reagér hurtigt
De fleste mennesker oplever en række specielle symptomer, inden selve forkølelsessåret viser sig. Disse symptomer er tegn på, at herpesvirussen er aktiveret. De typiske symptomer er prikken, stikken, kløe og en brændende og sviende fornemmelse, og disse tegn kan opstå alt fra 30 minutter til et par dage før selve udbruddet.
Vil du undgå forkølelsessår, er det derfor vigtigt, at du reagerer hurtigt. Så snart du føler eller ser tegn på herpesudbrud, bør du smøre dine læber med en virusbekæmpende creme, der er beregnet til behandling af forkølelsessår.
Starter du behandlingen og dermed bekæmpelsen tidligt, mindsker du smittefaren og afkorter udbruddets varighed betydeligt. Et godt råd er derfor at medbringe en virusbekæmpende creme, når du tager på skiferie, så du har behandlingen lige ved hånden, hvis et udbrud skulle opstå.
Sponsoreret af Novartis
Har du bylder eller bumser?
Så kan du have HS (Hidrosadenitis Suppurativa), som der findes behandling for.
Find ud af det her