Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Infektioner

Bør du vaccineres mod flåt-sygdom (TBE)?

Det er muligt at blive vaccineret mod centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE), som overføres til mennesker via flåtbid. Læs her hvem der bør overveje at få vaccinen.


Offentliggjort: 12. Juni 2023 Opdateret den: 23. Maj 2024

Sommeren har så småt meldt sin ankomst, og det betyder, at vi opholder os mere udenfor i naturen, hvor det desværre kan ske, at vi får en flåt med hjem.

En af de sygdomme, som et flåtbid kan medføre, er TBE, som er en sjælden betændelse i hjernen og hjernehinden. I Danmark er der få tilfælde med sygdommen årligt, men man kan overveje at få en vaccination mod den.

Læs også: Hvad er centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE)?

Hvor findes sygdommen?

I Danmark er virussen påvist på Bornholm, ved Tisvilde Hegn og enkelte andre steder i Nordsjælland. Udenfor Danmark findes virussen også i Baltikum, Rusland, Sibirien, Balkan og i visse dele af Tyskland, Østrig og Sverige.

Læs også: Hvad er borrelia?

Hvornår skal man overveje vaccination?

Man skal overveje at blive vaccineret mod sygdommen, hvis man bor fast eller har sommerbolig i nogle af de nævnte områder, og jævnligt færdes uden for stier i skov og krat. Man bør også overveje vaccinen, hvis man er skovarbejder, eller hvis man ofte er i skoven for eksempel i forbindelse med leg, sport eller andre aktiviteter.

Vaccinen gives over tre omgange. Første og anden dosis gives med 1-3 måneders mellemrum, mens den tredje dosis gives 5-12 måneder efter den anden dosis. Vaccinen kan anvendes fra 1-årsalderen og beskytter i tre år.

Læs også: Sådan fjerner du en flåt

Sådan forebygger du flåtbid

Udover at modtage en vaccinationen kan man også tage andre forholdsregler, herunder at undgå et eventuelt flåtbid ved brug af støvler og lange bukser samt hyppige eftersyn med afbørstning af flåter.

I modsætning til smitte med borrelia, hvor man kan nedsætte smitterisikoen ved at fjerne flåten inden for 24 timer, kan TBE-virus formentlig overføres umiddelbart i forbindelse med biddet. Det er dog stadig vigtigt at fjerne den hurtigst muligt, da den mængde virus, man får fra flåten, kan have betydning for, hvor syg man bliver.

Symptomer på TBE

De fleste, der bliver smittet med TBE, får ingen symptomer på sygdommen, men omkring en fjerdel vil have få dage med symptomer, der minder om influenza cirka 7-14 dage efter flåtbiddet. De fleste bliver raske igen, men nogle få vil begynde at udvise tegn på hjernebetændelse. Det sker, efter man har haft nogle dage eller uger uden symptomer.

Symptomerne kan være

  • hovedpine,
  • feber,
  • lammelser.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Kilder: Statens Serum Institut: TBE og Centraleuropæisk hjernebetændelse-vaccine, Antallet af TBE-tilfælde i Danmark stiger og Netdoktors egen side: Centraleuropæisk hjernebetændelse.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.