Hvad er bændelorme?
Bændelorme er en type parasit, som kan leve i menneskers mavetarmkanal. Der findes flere typer af bændelorme, men ikke alle kan inficere mennesker. Bændelorm kan indtages gennem forskellige typer fødevarer, der findes blandt andre både svine-, okse- og fiskebændelorme.
Bændelormen består af et hoved, nakke og en række perler (led) på en lang række. Perlerne indeholder hundrede til tusindevis af æg, som knækker af og passerer ud gennem afføringen hos den smittede.
Hvordan får man bændelorm?
Smitte kan forekomme mellem mennesker eller fra dyr til mennesker, alt efter hvilken type bændelorm der er tale om. Den på verdensplan mest hyppige bændelorm – dværgbændelormen – er forbundet med dårlig hygiejne og smitter mellem mennesker.
Okse- og svinebændelorm kan man få, hvis man indtager utilstrækkeligt opvarmet kød. Hvis et svin eller en ko indtager mad eller drikke, der er forurenet med bændelorme-æg, vil æggene danne cyster i kødet på dyret.
De fleste infektioner hos mennesker er som regel med en enkelt eller få bændelorme.
Hvad er symptomerne på, at man har bændelorm?
De fleste mennesker, der er blevet inficeret med bændelorme, har ikke nogen symptomer. Oftest opdager man infektionen, fordi der er er rester af æg eller led i afføringen eller underbukserne.
Man kan dog opleve at have ondt i maven, kvalme eller nedsat appetit.
Hvordan behandler man bændelorm?
Hvis lægen finder æg i en afføringsprøve, kan man behandle med forskellige orme-medikamenter. Hvis der ikke findes æg, men man har mistanke om, at der er tale om en orme-infektion er det fordelagtigt at gentage testen – æggene udskilles nemlig sporadisk, ikke konstant.
Hvis der er flere i familien, der har bændelorm, eller man mistænker dette, skal hele hustanden behandles. Derudover skal man være opmærksom på at holde et højt hygiejnisk niveau, have kortklippede negle og vaske sengetøj, tøj og håndklæder ofte og grundigt.
LÆS MERE OM