Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Rejsesygdomme

Jetlag

De fleste som har rejst over tidszoner har oplevet jetlag. Blandt symptomerne er problemer med at falde i søvn, urolig søvn, træthed om dagen, nedsat præstationsniveau og maveproblemer.

Opdateret: 27. September 2011

Hvad er jetlag?

De fleste, som har rejst over tidszoner, har oplevet jetlag. Blandt symptomerne er problemer med at falde i søvn, kort søvn, eller træthed om dagen, nedsat præstationsniveau og maveproblemer. Det er specielt alvorligt for piloter og andre, som er afhængige af at fungere optimalt. Men det er også plagsomt for turister, som kan få de første dage af ferien ødelagt.

Det tager tid for kroppen at omstille sig til en ny døgnrytme. Jo flere tidszoner der passeres, desto værre bliver plagerne. Almindeligvis kan vi korrigere døgnrytmen med en til halvanden timer per døgn. Tiden det tager at korrigere er imidlertid afhængig af flere faktorer og kan påvirkes. Der er også store individuelle forskelle: Nogle mennesker har problemer i flere dage eller uger, mens andre uden vanskeligheder kan ændre døgnrytme i løbet af kort tid.

Rejse øst- eller vestover

Det har betydning for graden af jetlag, om man rejser øst- eller vestover. For de fleste opleves det som værre at rejse østover end vestover, uafhængigt af om det er hjem- eller udrejse. Det skyldes døgnrytmen.

De fleste har erfaring med at forlænge døgnet, for eksempel når man har været til fest, og kan klare at gå senere i seng end sædvanligt. Sådan er det også når man rejser mod vest. Rejser man derimod mod øst, taber man timer og sengetiden bliver tidligere end sædvanligt, og det gør det svært at falde i søvn.

For de fleste folk er den indbyggede døgnrytme (det biologiske ur) på over 24 timer. Den naturlige døgnrytme har et gennemsnit lige over 24 timer. Det gør, at rejser vestover opleves mindre plagsomt. Ved en rejse til New York (seks timers tidsforskel) opleves tidsforskellen ikke som mere end fem timer, fordi hjernens rytme er indstillet på et forlænget døgn. Ved rejsen tilbage til Danmark vil tidsforskellen imidlertid opleves som syv timer. Det er en vigtig forklaring på forskellen mellem rejser øst- og vestover.

Specielt for typiske B-mennesker vil en rejse til USA være forbundet med meget lidt jetlag. B-mennesker har en indbygget døgnrytme, som kan være på over 25 timer, og kan derfor let forlænge døgnet.

Behandling af jetlag

Der er oftest ikke grund til at behandle Jetlag. Ved vestvendte skift tilpasser man sig døgnrytmen naturligt indenfor få dage. Man vil opleve, at man i de første dage bliver tidligere træt om aftenen, og den spontane opvågning forekommer tidligere.

Ved østvendte skift afhænger håndteringen afrejsetidspunktet. Hvis man rejser eftermiddag vil man opleve nat under flyveturen, og man kan her tage sig en lur i flyet. Hvis afrejsetidspunktet er morgen vil man bruge størstedelen af dagen i flyet, og komme frem aften. I begge tilfælde skal man efterfølgende følge den lokale døgnrytme.

Det er vigtigt at drikke godt med væske, undgå alkohol (der ødelægger søvn og døgnrytmetilpasningen) og sikre, at man rører sig under flyveturen. Der er normalt ikke grund til at bruge sovemidler. Når man kommer frem skal man følge den normale døgnrytme. Da lys er den stærkeste tilpasning for døgnrytmen, skal man sikre, at man kommer ud om morgenen.

Det er befordrende, at man røre sig, går eller løber en tur. I enkelte tilfælde kan man have gavn af melatonin, der tages svarende til ankomststedets døgnrytme i de første dage.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.