Mere effektive behandlinger betyder, at endnu flere overlever blærekræft. Det betyder også, at flere lever med senfølger efter behandlingen.
Medicin som kemoterapi, immunterapi og nye behandlinger med antistof-lægemiddel konjungater, kan give senfølger som føleforstyrrelser og forstyrrelser i kroppens hormonreguleringer.
Ignorér ikke bivirkninger
Senfølger er bivirkninger, der varer ved, også efter endt behandling. Det er vigtigt, at du ikke ignorerer bivirkninger under et behandlingsforløb, men fortæller din læge om dem. Behandlingen kan nemlig nogle gange justeres, hvis det er nødvendigt. På den måde mindsker man risikoen for, at bivirkninger udvikler sig til blivende senfølger.
Og hvis du er så uheldig, at du har fået senfølger, er der ofte hjælp at hente til at håndtere dem. Det fortæller overlæge Andreas Carus fra Afdeling for Kræftbehandling, Aalborg Universitetshospital.
Føleforstyrrelser starter med stikkende, prikkende fingre og tæer
Nerveskader, der giver føleforstyrrelser, er en af de mere almindelige senfølger til kemoterapi. Det kan du mærke som prikken og stikken i fingre eller tæer, siger Andreas Carus:
- Det vi ofte ser ved nerveforstyrrelser er, at det starter i det små. Det kan være prikken og stikken eller følelsesløshed i fingrene. Det starter som regel ude i fingerspidserne og tåspidserne. Man kender det lidt fra, hvis man har sovet på sin arm, hvor den sover eller prikker og stikker, når man vågner, siger han.
Læs også: Behandling af blærekræft med kemoterapi eller immunterapi
Ny behandling med antistofkonjungat kan også give føleforstyrrelser
En ny type behandlinger, kaldet antistof-lægemiddel konjungater, er kommet til inden for de sidste par år. Det er et stof, der hjælper med at levere kemoterapi direkte til kræftcellerne.
Det betyder, at der kommer mindre kemoterapi ud i resten af kroppen, og derfor kan man bruge en mere effektiv og stærkere kemoterapi.
Dog kan man desværre endnu ikke forhindre, at noget af kemoterapien kommer til resten af kroppen. Derfor er føleforstyrrelser også en bivirkning ved antistof-lægemiddel konjungater.
- Behandling med antistof-lægemiddel konjungater har på nuværende tidspunkt også tendens til at give de her nerveforstyrrelser. På den måde minder det lidt om de præparater, vi kender i forvejen. Det hænger nok også sammen med, at det kemostof, man bruger i denne behandling, er mere potent end de kemostoffer, man ellers bruger. Så selvom det bliver leveret mere præcist til kræftcellen, så kan man ikke undgå, at der er risiko for senfølger, siger Andreas Carus.
Læs mere om antistofkonjungat i artiklen: Blærekræft: “Der er kommet en masse optimisme ind i behandlingen”
Vigtigt at fange senfølger tidligt
Det er vigtigt, at du reagerer, hvis du oplever bivirkninger, for nogle gange er det muligt at justere behandlingen og på den måde mindske risikoen for senfølger.
- Ved det, der hedder førstelinjebehandling (den behandling, der er førstevalg red.), bliver patienten behandlet med en kombination af kemoterapi og immunterapi. Her kan man nogle gange stoppe med selve kemostoffet, og alligevel fortsætte med immunterapien.
Det vigtigste ved en senfølge er i virkeligheden at prøve at fange den så tidligt som muligt og forsøge at undgå, at det udvikler sig videre, siger Andreas Carus.
Mange forskellige slags senfølger
Senfølger til blærekræft-behandling er ikke kun føleforstyrrelser. Immunterapi kan for eksempel påvirke kroppens hormonsystemer og give problemer med blandt andet stofskiftet eller i nogle tilfælde føre til diabetes.
Hvis du er færdig med din behandling, og har senfølger, er der ofte stadig hjælp at hente i forhold til at behandle dine senfølger eller få gode råd til at håndtere dem.
Her kan du få hjælp
Hvis du er generet af senfølger efter din blærekræft-behandling, så opfordrer Andreas Carus til, at du taler med din læge. Det kan være din behandlende læge i forbindelse med kræftsygdommen eller din praktiserende læge, hvis du er færdigbehandlet.
De kan hjælpe dig i dit videre forløb, som for eksempel kan foregå på en senfølgeklinik eller på en anden afdeling, som er relevant for netop dine senfølger.
Senfølgeklinikker
Flere steder i landet findes der såkaldte senfølgeklinikker, hvor du kan få hjælp, hvis du lider af senfølger efter kræft.
Du skal henvises for at komme på senfølgeklinik. Det kan du blive af din praktiserende læge eller den læge, som du har været tilknyttet under dit kræfforløb.
Der findes senfølgeklinikker specifikt for dig med kræft i bækkenorganerne. De findes på Aalborg og Århus Universitetshospital.
Der er desuden en klinik for senfølger efter immunterapi på Herlev Hospital og flere klinikker rundt om i landet for senfølger til kræftbehandling generelt.
På Senfølgerforeningens hjemmeside kan du se den fulde liste over tilbud.
Kilde: Senfølgeforeningen, Netdoktor.dk