Brevkasse

Spørgsmål   Kræft

Spørgsmål: Jeg har atypiske celler i celleprøven af livmoderhalsen og HPV, hvor farligt er det?

Kære Netdoktor

Jeg har lige fået at vide, at der ved den normale celleskrabsprøve fra livmoderhalsen er fundet atypiske pladeepithelceller. FCR undersøgelse har påvist mRNA fra HPV type 33 og 45. Jeg har på cancer.dk set, at f.eks. type 16 og 18 kan give livmoderhalskræft, men kunne ikke finde noget om type 33 og 45. På laboratorieudskriften står: high risk humant papillomvirus positiv.

Min læge siger, at han intet unormalt kan se ved den gynækologiske undersøgelse, og at jeg ikke skal være bekymret. Men det er lidt svært, når der står: high risk humant papillomvirus positiv. Sidste prøve blev taget for 3 år siden i forbindelse med, at jeg fik en levonova spiral. Da var alt negativt. Det skal lige siges, at jeg ingen symptomer har overhovedet. Jeg har et normalt og aktivt sexliv med min kæreste, og har hverken udflåd, smerter eller andre problemer. Mit spørgsmål er: hvad er HPV type 33 og 45?

Med venlig hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger

Først et par ord om HPV-virus og om celleforandringer på livmodermunden, som er to forskellige sygdomme/tilstande - men som har det tilfælles, at tilstedeværelse af HPV er forudsætningen for, at celleforandringer vil opstå. Man har haft formodning om en sådan sammenhæng i masser af år, men at relationen er så tæt, som skrevet her, er først blevet fastslået i de seneste år.

Men lad det så samtidig blive slået fast, at selv om HPV er forudsætning for celleforandringer, så er HPV ikke ensbetydende med celleforandringer. Langt de fleste HPV forsvinder sporløst af sig selv - uden celleforandringer. HPV står for Human Papilloma Virus. På dansk kan man kalde det for vortevirus. Der findes mere end 100 forskellige virusarter. Omkring 30 er især lokaliseret til kønsorganerne. Dem kan man igen dele i to grupper:

  • Der er dem, som er årsag til de fredelige, men lidt ulækre kønsvorter, der ligner små blomkålshoveder i miniformat og som ses hos både mænd og kvinder. De kan også være usynlige for det blotte øje men alligevel sidde i slimhinden for en tid. Uforvarent kan du smitte din partner. HPV er den hyppigst forekommende sexsygdom, vi kender. Mere end tre ud af fire seksuelt aktive mænd og kvinder får kønsvortevirus på sig og i sig - som altså i de fleste tilfælde kommer og går usynligt og umærkeligt. Naturligt og en del af livet - som forårssnue eller sommerforkølelse.

  • Og så er der dem, som med forkærlighed sætter sig i slimhinden på livmodermunden og nederste del af livmoderhalsen og fremkalder en katar eller betændelsesreaktion i slimhinden.

Af de 30 kønsvortevirus arter er det måske 15 af dem, der holder til på livmodermunden. Det er dem, det drejer sig om i forbindelse med celleforandringer. De forandringer i slimhinden, som virus kan fremkalde, kan bide sig fast. Så kalder man det for celleforandringer, som gradvis og umærkeligt kan udvikle sig, brede sig og gå i dybden. Det er sådanne celleforandringer, som - over tid - kan udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke konstateres og fjernes forinden.

Celleforandringer kan ikke mærkes af kvinden og heller ikke ses med det blotte øje ved en gynækologisk undersøgelse. Men ved at tage celler til undersøgelse i mikroskop, kan de afsløres. Det er derfor, at alle danske kvinder tilbydes en celleprøve hvert tredje år. Dette interval mellem prøverne har vist sig at være passende for at finde langt de fleste tilfælde af celleforandringer i tide.

Som sagt er der flere grader af celleforandringer. Før disse opstår, kan der måske konstateres atypiske celler - for eksempel hvis der er HPV i slimhinden. Du har fået konstateret atypiske celler. Derefter har du fået tilbudt HPV type bestemmelse - fordi HPV er mindre tilbøjelig til at forsvinde af sig selv i din alder (43 år). Den har vist HPV af typerne 33 og 45. Disse to typer hører med til de 15, som kan føre til celleforandringer. Du skal nu til gynækolog. Du vil formentlig få foretaget kolposkopi (undersøgelse af livmodermunden med forstørrelsesapparat) og få taget prøver til mikroskopi. Resultatet af undersøgelsen vil være afgørende for det videre forløb med undersøgelse og behandling. På det foreliggende er der ikke noget, der tyder på, at du fejler noget alvorligt, og når det hele er overstået, skal du som alle andre kvinder i din alder fortsat blot gå til undersøgelse med celleprøve som nævnt ovenfor.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvad betyder celleforandringer?

2011-02-10 | 00:00

Jeg vil gerne undgå en kegleoperation. Går celleforandringerne i livmoderen ikke bare i sig selv?

2011-02-10 | 00:00

Jeg fik celleforandringer i livmoderhalsen pga. HPV-virus.

2011-02-10 | 00:00

Jeg har atypiske celler i celleprøven af livmoderhalsen og HPV, hvor farligt er det?

2011-02-10 | 00:00

Hvordan skal vi forholde os til, at vores læge har konstateret HPV virus hos os begge?

2011-02-10 | 00:00

Kan jeg få halskræft af oral sex?

2011-02-1 | 00:00

Kan livmoderhalskræft forhindres med HPV-vaccinen og hvad koster den?

2010-02-10 | 00:00

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.