Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Kræft

Flere overlever kræft i bugspytkirtlen

Overlevelsen for en af de mest dødelige kræftsygdomme, bugspytkirtelkræft, er forbedret. Det viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse.


Offentliggjort: 16. Juli 2024 Opdateret den: 16. Juli 2024

Når man får konstateret kræft i bugspytkirtlen er sygdommen ofte så fremskreden, at det ikke er muligt at tilbyde helbredende behandling, og det gør kræft i bugspytkirtlen til en af de kræftsygdomme, der har den højeste dødelighed.

Nu viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse dog, at overlevelsen er stigende.

Fra perioden 2017-2019 til perioden 2020-2022 steg kvinders 1-års overlevelse fra 38 til 41,5 procent, mens 5-års overlevelsen steg fra 13,4 procent til 16 procent. Hos mænd havde der kun været en meget lille stigning. Det er ikke helt klart, hvorfor der er forskel på kønnene, når det kommer til overlevelse af kræft i bugspytkirtlen.

Du kan se de nyeste tal i Kræftens Bekæmpelses rapport ‘Kræft i Danmark 2024’.

Kræft i bugspytkirtlen opdages tit for sent

Den væsentligste årsag til den høje dødelighed ved kræft i bugspytkirtlen er, at det ofte opdages så sent, at kræften har spredt sig til det omkringliggende væv. Det skyldes, at kræft i bugspytkirtlen foruden at have svage og uspecifikke symptomer, også er en meget aggressiv kræftform.

Symptomer kan være:

  • smerter opadtil i maven, som er konstante, dybtliggende og måske stråler om i ryggen
  • dårlig appetit og madlede
  • vægttab
  • træthed
  • opkastninger og diarré
  • gulsot uden tegn på galdesten eller leversygdom

Hvis kræften opdages, før den har spredt sig, vil det i mange tilfælde være muligt at behandle med operation. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er dette dog kun muligt i 40 procent af tilfældene.

Man kan nedsætte risikoen for bugspytkirtelkræft ved at være opmærksom på sin livsstil, særligt rygning og overvægt. Hvis man har kronisk bugspytkirtelbetændelse, er det vigtigt at gå til kontrol regelmæssigt.

Du kan læse meget mere om kræft i bugspytkirtlen her.


 

Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Netdoktors egen artikel om kræft i bugspytkirtlen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.