Rigtig mange tilfælde af tarmkræft kan forebygges ved hjælp af regelmæssig screening. Samtidig giver screeningsindsatsen også lægerne mulighed for at opdage eventuelle forandringer i tarmen tidligt, inden de når at udvikle sig til kræft.
Men selvom screeningsprogrammet har givet positive resultater, så halter deltagelsen lidt. Ifølge nye tal fra den nordiske kræftdatabase NORDCAN så deltager kun 60 procent af de 50-74-årige, der inviteres til at deltage i screeningsprogrammet. Det betyder, at 40 procent af de inviterede ikke gør brug af muligheden for at blive screenet for kræft i tarmen. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.
Deltagelsen er lavest blandt mænd. Blandt mænd i aldersgruppen 50-64 år er det kun halvdelen, der deltager i screeningsprogrammet.
Når tarmkræft findes ved screening, er det som regel så tidligt, at det kan behandles mere skånsomt, og muligheden for overlevelse er bedre.
Læs mere: Tarmkræftscreening virker: Færre tilfælde og mildere forløb
Sådan foregår screeningen
Alle mellem 50 og 74 år tilbydes at deltage i tarmkræftscreening hvert andet år. Er du i målgruppen, vil du modtage et prøvekit med posten. Screeningen består af en afføringsprøve, som du kan tage derhjemme og sende retur.
Prøven undersøges for blod, som ikke kan ses med det blotte øje. Blod kan skyldes rifter ved endetarmen, men det kan også skyldes kræftknuder.
Hvis der er tegn på blod i afføringen, vil du blive tilbudt en kikkertundersøgelse (koloskopi).
Selvom du deltager i tarmkræftscreening, bør du altid gå til lægen ved:
- Ændret afføringsmønster
- Problemer med at tømme tarmen ordentligt
- Uforklarlig træthed
- Mavesmerter
- Blod eller slim i afføringen
- Vægttab uden grund
Læs mere: Kræft: Hvilke screeningstilbud kan du deltage i?
Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen: Information om screening for tarmkræft