Op til 2010’erne havde Danmark den dårligste tarmkræftoverlevelse i hele Norden. Men et nationalt screeningsprogram og højt specialiseret tarmkræft-behandling har vendt udviklingen, og i dag har danske tarmkræftpatienter faktisk den højeste overlevelse i Norden.
Hele 73 procent af dem, der får konstateret tarmkræft i Danmark, er stadig i live 5 år senere. Det viser de seneste tal fra den nordiske kræftdatabase NORDCAN ifølge Kræftens Bekæmpelse.
Læs mere: Tarmkræftscreening virker: Færre tilfælde af kræft og mildere forløb
Mere nøjagtig behandling og tidligere diagnose
Noget af det, man har haft fokus på, er at gøre behandlingen bedre og mere nøjagtig. Samtidig er behandlingen blevet mere specialiseret. Hvor man tidligere kunne blive behandlet for tarmkræft i hele landet, er der i dag kun 13 afdelinger, der beskæftiger sig med behandling af tarmkræft.
Samtidig bliver tarmkræft i dag generelt opdaget tidligere end før takket være det nationale screeningsprogram, som har kørt siden 2014. Her tilbydes alle danskere mellem 50-74 år gratis screening for tarmkræft. Finder man tumoren tidligt har det både betydning for ens overlevelses-muligheder men også hvor skånsom en behandling, man kan få.
Læs mere: Kræft: Hvilke screeningstilbud kan du deltage i?
Flere unge bliver ramt
I de seneste tal fra Cancerregistret viser sig desværre også en bekymrende tendens: Flere unge mennesker bliver ramt af tarmkræft. Over en 20-årig periode har der været en årlig stigning i tarmkræft i aldersgruppen 0-49 år på 2,6 procent. Der er dog stadig tale om relativt små tal. I 2023 fik 265 personer under 50 år konstateret tarmkræft.
Læs mere: Kræft i tyk- og endetarm
Kilder: Kræftens Bekæmpelse