I år er det 10 år siden, at tarmkræftscreening blev indført. Hvis du er mellem 50 og 75 år, har du tilbuddet om at deltage. Og det er en god idé, for screeningerne resulterer i, at tarmkræft bliver fundet tidligere, og det betyder bedre fremtidsudsigter med mildere behandling og lavere risiko for tilbagefald.
Det fortalte overlæge og klinisk lektor på Rigshospitalet Camilla Qvortrup på konferencen Kræftdag 2024 d. 26. november. Her blev læger, sygeplejersker, farmaceuter og mange andre specialister opdateret på nyt inden for kræftområdet.
Læs også: Hvilke screeningstilbud kan du deltage i?
10-året for tarmkræftscreening - mærkbare resultater
Ved tarmkræftscreening undersøger man en afføringsprøve for blod, som ikke kan ses med det blotte øje. Blod kan skyldes rifter ved endetarmen, men kan også skyldes kræftknuder. Derfor bliver man tilbudt en kikkertundersøgelse (koloskopi) for at undersøge årsagen nærmere, hvis der viser sig at være blod i prøven.
Camilla Qvortrup gjorde status på effekten af screeningsprogrammet, som altså nu har kørt i 10 år. Hun sammenlignede kræfttilfælde, der er fundet ved screening med kræfttilfælde, der er fundet, fordi personen har haft symptomer og er gået til lægen:
- Effekten er faktisk ret overbevisende. Dem, der bliver screenet, bliver opdaget tidligere, så kræften er i et lavere stadie. Derfor skal de have mindre omfattende indgreb, og de kan måske undgå efterfølgende behandling med kemoterapi. Samtidig kan vi se, at der er lavere risiko for tilbagefald af kræften, siger Camilla Qvortrup.
Læs mere: Kræft i tyktarmen
Om tarmkræft
Tyk- og endetarmskræft er en af de hyppigste kræftformer i Danmark. Der er omkring 4.000 nye tilfælde hvert år.
Behandlingen er operation, hvor kræftsvulsten fjernes, og det kan i nogle tilfælde være relevant med kemoterapi før og/eller efter operationen.
Vis mindre
Behandling af forstadier giver færre tilfælde af kræft
Ud over at screening er med til at opdage tarmkræft tidligere, viser screening sig også at resultere i færre tilfælde af kræft. Det er fordi screening også kan vise polypper, der senere kan udvikle sig til kræft. Hvis polypperne bliver fjernet, mindskes den risiko.
- Vi kan se, at antallet af tilfælde af kolon- og rektumcancer er faldet med cirka 700 om året siden screeningen blev indført. Hvorfor ser vi så færre tilfælde? Det er fordi, man faktisk ikke kun opdager tarmkræft tidligere, men man behandler forstadierne. Det vil sige, at man fjerner alle polypperne, så de ikke kan udvikle sig til kræft, siger Camilla Qvortrup.
Sådan foregår tarmkræftscreening
Alle mellem 50 og 75 år tilbydes at deltage i tarmkræftscreening hvert andet år.
Du modtager et prøvekit med posten, tager en afføringsprøve derhjemme og sender den retur.
Prøven undersøges for blod, som ikke kan ses med det blotte øje. Blod kan skyldes rifter ved endetarmen, men kan også skyldes kræftknuder.
Er der tegn på blod i afføringen, vil du blive tilbudt en kikkertundersøgelse (koloskopi).
Selvom du deltager i tarmkræftscreening, bør du altid gå til lægen ved:
Ændret afføringsmønster
Problemer med at tømme tarmen ordentligt
Uforklarlig træthed
Mavesmerter
Blod eller slim i afføringen
Vægttab uden grund
Kilde: Sundhedsstyrelsen: Information om screening for tarmkræft
Vis mindre