Fakta om fastsiddende moderkage
- Efter fødslen af barnet skal moderkagen fødes. Der efterlades et sår på livmodervæggen, der hvor moderkagen har siddet. Det er vigtigt, at livmoderen trækker sig sammen efter fødslen, så såret ikke bløder for meget.
- Hvis en del af moderkagen ikke er kommet med ud, kan livmoderen have svært ved at trække sig sammen.
- I få tilfælde løsnes og fødes moderkagen ikke af sig selv. Det kalder man fastsiddende moderkage.
- For at løsne moderkagen kan man blandt andet prøve akupunktur eller at lægge barnet til brystet. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt for fødselslægen at fjerne moderkagen manuelt.
Moderkagens fødsel
Når barnet er født, fortsætter sammentrækningerne i livmoderen, og moderkagen løsnes. Ofte kommer moderkagen helt af sig selv, men nogle gange kan det være nødvendigt, at jordemoderen trækker let i navlesnoren for at hjælpe moderkagen ud. Der efterlades et stort sår på livmodervæggen, hvor moderkagen har siddet. Livmoderen skal derefter trække sig sammen for at forhindre, at det bløder for meget fra såret.
Hvis fødslen af moderkagen ikke sker af sig selv
Hvis fødslen af moderkagen ikke sker af sig selv, kan den hjælpes på vej ved, at barnet sutter ved brystet, eller at brystvorterne stimuleres på anden vis. Man kan også anvende akupunktur.Jordemoderen undersøger, om moderkagen er intakt. Hun tjekker både, at alle dele af moderkagen og fosterhinderne er kommet med ud. Hvis en del af moderkagen eller hinderester ikke er kommet med ud, kan livmoderen have svært ved at trække sig sammen, hvilket kan forårsage alvorlig blødning. Ved blødning på mere end en liter kan det være nødvendigt at tømme livmoderen manuelt for rester af moderkagevæv eller fosterhinder. Dette indgreb foretages på en operationsstue og foregår under bedøvelse.
Mindre vævsstykker eller hinderester behøver ikke umiddelbart at give problemer, men senere kan der blive problemer med infektion, hvis der er efterladt væv i livmoderen efter en fødsel. Kvinder, der oplever blødning, stærke mavesmerter eller feber kort efter fødsel, vil derfor blive undersøgt, for at udelukke, at der er væv tilbage i livmoderhulen. Behandlingen vil være en udskrabning og eventuelt antibiotika.
Fastsiddende moderkage
I få tilfælde er der fastsiddende moderkage. Det vil sige, at moderkagen ikke løsnes og fødes af sig selv. Hvis ikke det bløder fra livmoderen, har man god tid, og kan forsøge forskellige tiltag, der kan hjælpe livmoderen til at trække sig sammen.
Det kan for eksempel være at lægge barnet til brystet, fordi det stimulerer kroppens egen produktion af oxytocin. Oxytocin er det hormon, der får livmoderen til at trække sig sammen.
Man kan også lægge akupunktur på specifikke punkter, som skal virke sammentrækkende på livmoderen. Nogle gange kan det være nødvendigt at bruge medicin for at få moderkagen til at løsne sig.
Hvis moderkagen ikke er født cirka en time efter barnets fødsel, må man fjerne den manuelt.
I enkelte tilfælde medfører den fastsiddende moderkage betydelig blødning, og i så fald må den fjernes straks.
Behandling
Manuel fjernelse af moderkagen foregår på en operationsstue. Ved fjernelse af moderkagen fører lægen sin hånd ind i livmoderen, og moderkagen fjernes uden brug af instrumenter. Dette kræver bedøvelse, oftest en spinalbedøvelse, hvor den fødende er vågen.Imens moderkagen fjernes, bliver barnet på fødestuen sammen med den fødendes partner. Indgrebet tager cirka en time, og de kan derefter hurtigt genforenes.
I de sjældne tilfælde, hvor livmoderen har problemer med at trække sig sammen, efter at moderkagen er fjernet, kræver tilstanden intensiv medicinsk behandling. Dette skyldes, at der kan opstå vedvarende, livstruende blødning. Lægen vil først bruge de former for medicin, der kan få livmoderen til at trække sig sammen eventuelt suppleret af operative metoder.