Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sådan kommer du graviditetskvalmen til livs

De fleste gravide døjer med kvalme i de første uger, men nogle få er så uheldige, at kvalme, utilpashed og opkastninger fylder helt frem til fødslen. Heldigvis findes der behandling, der kan hjælpe de fleste.


Opdateret: 24. September 2024

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk

Det er de færreste, der slipper igennem en hel graviditet uden at støde på en eller flere uvelkomne gener, hvoraf kvalme er den altoverskyggende klassiker. Faktisk begynder op mod 90 procent af alle gravide at få kvalme i graviditetens første uger, og omkring halvdelen af dem døjer også med opkastninger.

I langt de fleste tilfælde forsvinder generne heldigvis af sig selv i begyndelsen af andet trimester, hvilket vil sige omkring 12. graviditetsuge. Men andre er ramt i længere tid - nogle helt frem til fødslen - og i ganske få tilfælde bliver graden af kvalme og opkast så voldsom, at det ikke er muligt at indtage nok mad og væske eller at opretholde normale daglige aktiviteter. Det kaldes hyperemesis gravidarum og rammer op mod tre procent af alle gravide.

Graviditetskvalme er som udgangspunkt hverken farlig for mor eller barn. Gravide, der får hyperemesis, og som i slemme tilfælde kaster op hele 40 gange i døgnet, har dog en øget risiko for at få et stort vægttab, for dehydrering og for at udvikle mangeltilstande. Derudover er der en lille risiko for at føde for tidligt og for, at barnet får en lav fødselsvægt.

Risikoen bliver dog mindre, hvis man formår at holde en vægtstigning i graviditeten, og derfor er det særligt vigtigt at gå til lægen og få hjælp, hvis man har meget svært ved at holde mad og væske i sig, siger Anne Ostenfeld, læge og ph.d. på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, Nordsjællands Universitetshospital.

- Faresignalerne kan være, at man taber sig mere end fem procent af sin kropsvægt, er dehydreret og oplever at man besvimer, siger hun.

Hvorfor får man graviditetskvalme?

Hvad der præcis er årsagen til almindelig graviditetskvalme, ved man ikke, men der er sandsynligvis en sammenhæng med graviditetshormonet hCG, der stiger kraftigt, når man bliver gravid og begynder at falde igen fra slutningen af første trimester.

Når det kommer til hyperemesis, spiller generne dog ind. Du har nemlig en markant højere risiko for at få hyperemesis, hvis din mor eller søster har haft det, eller hvis du selv har været ramt i en tidligere graviditet.

Amerikanske forskere har de seneste år vist en sammenhæng med en særlig genmutation, der underbygger, at genetik spiller ind. Derfor forskes der lige nu i, hvordan man kan bruge denne nye viden til at udvikle en effektiv forebyggende behandling til dem, der er i øget risiko.

Tag hånd om den psykiske påvirkning

Selvom graviditetskvalme for de fleste er ufarligt, er det dog ikke ensbetydende med, at du ikke skal søge hjælp, bare fordi du ikke taber dig eller endnu ikke er nået til andet trimester, hvor de fleste får det bedre, lyder det fra Anne Ostenfeld:

- Graviditetskvalme er desværre meget underbehandlet, fordi mange tror, at der ikke er noget at gøre ved det, og så går de ikke til lægen. Men selvom du ikke taber dig, fordi du spiser en lille smule hele tiden, kan det stadig være, at du slet ikke kan fungere i hverdagen. Og er du meget hårdt ramt, er det længe at gå og vente til 12. uge, siger hun og forklarer, at lægen for eksempel kan udskrive kvalmestillende medicin og ordinere vitamintilskud, særligt med B6-vitamin, mens det i få tilfælde kan være relevant at komme i væskebehandling på hospitalet.

Det er vigtigt at tale med lægen om muligheder for behandling af svær graviditetskvalme. Lægen kan orientere om eventuelle risici og bivirkninger ved den behandling, du får.

Ifølge Anne Ostenfeld er det vigtigt at anerkende, hvor belastende svær kvalme kan være – ikke bare fysisk, men også psykisk. Man ved fx, at en del kvinder med hyperemesis udvikler depressive symptomer, og i nogle tilfælde er kvalmen så svær, at den gravide ligefrem vælger at afslutte graviditeten.

- Mange kvinder, der har haft hyperemesis, ønsker ikke at blive gravide igen. Det er vigtigt, at både familie og sundhedspersonale lytter til dem og tager dem alvorligt, så de får både fysisk og psykisk støtte til at komme igennem graviditeten, siger hun og forklarer, at man som pårørende til en gravid med svær kvalme kan hjælpe ved simpelthen at anerkende, hvor belastende det er.

- Mange bebrejder sig selv og får dårlig samvittighed over, at de ikke kan ret meget. I mit møde med patienterne oplever jeg derfor, at det gør en utrolig stor forskel, hvis partneren anerkender, at den gravide ingenting kan og hjælper med at aflaste dem mest muligt, siger hun.

Sådan kan du hjælpe som pårørende

Det er afgørende, at den gravide, der er svært plaget af kvalme, bliver mødt med en anerkendelse af, hvor hårdt og invaliderende det kan være. Det gælder både fra sundhedspersonale, partner, familie, venner og kolleger. For selvom graviditet ikke er en sygdom, kan man godt blive syg af at være gravid.

Er du partner, ven eller familie, kan du derfor hjælpe ved at gøre, som du ville gøre for enhver anden, der er ramt af sygdom: Hjælp til med praktiske gøremål, tilbyd at passe de yngste børn eller at gøre rent – alt, hvad der kan give den gravide mere tid og ro til bare at være syg og få hvile.

Hjælp at hente til alle

Uanset om man døjer med almindelig graviditetskvalme, der forsvinder igen, eller om man kaster op dagen lang og gennem hele graviditeten, så er der hjælp at hente.

Det vigtigste råd er at sørge for, at du hele tiden har lidt mad i maven. Spis derfor små hyppige måltider med et par timers mellemrum. Det kan nemlig forværre kvalmen at være sulten, så spis gerne den første snack i sengen, inden du står op, også selvom du ikke føler dig sulten.

Derudover anbefales proteinrige mellemmåltider og små snacks som for eksempel salte kiks, nødder og mejeriprodukter. Det kan også være en god ide at undgå fed og stærkt krydret mad. Det er dog forskelligt fra person til person, hvad der kan trigge kvalmen, så find ud af, hvad der virker for dig og ikke mindst hvilke fødevarer, du skal undgå for at holde kvalmen på afstand. Husk også at få masser af væske, så du undgår at blive dehydreret.

Nogle kan også have gavn af akupunktur. Studier viser, at det kan have en lille reel effekt på kvalme, mens placeboeffekten er stor, og udover, at det koster penge, kan det ikke skade at prøve det af. Til gengæld er der ikke påvist nogen gavnlig effekt af særlige armbånd, der påstår at hjælpe mod kvalme, fordi de presser på et bestemt akupressurpunkt på håndleddet.

Fra Anne Ostenfeld lyder det sidste gode råd at give kroppen masser af ro og hvile:

- Afhængig af ens aktivitetsniveau kan det være, man bliver nødt til at skære noget af det fra, man plejer at lave. Og så er det vigtigt at få sin nattesøvn og tage hensyn til, at man er ved at lave et lille nyt menneske, siger hun og tilføjer, at hvis der er tale om svære symptomer, vil ovenstående tiltag dog sjældent være tilstrækkelige, og så kan der være behov for at få kvalmestillende medicin.

Det er vigtigt at tale med lægen om muligheder for behandling af svær graviditetskvalme. Lægen kan orientere om eventuelle risici og bivirkninger ved den behandling, du får.

Det kan du selv gøre

  • Spis små hyppige måltider med 2-3 timers mellemrum og små proteinrige mellemmåltider som fx nødder og mejeriprodukter.
  • Spis små måltider, inden du bliver sulten.
  • Undgå stærkt krydret mad, fed mad og mad med kraftig lugt.
  • Kold mad kan ofte være lettere at spise.
  • Sørg for at få masser af hvile og væske.
  • Prøv eventuelt behandling med akupunktur.

Kilde: sundhed.dk

Er det sandt, at pigefostre giver mere kvalme?

Ja. Et studie fra University of Washington har påvist, at gravide, der bærer piger i maven, statistisk set har mere kvalme end dem, der bærer drenge. Forklaringen kan være, at gravide med pigefostre har et højere niveau af graviditetshormonet hCG. Af samme årsag har gravide med tvillinger generelt også mere kvalme, fordi de bærer på to babyer, der øger niveauet af hCG.

Kilde: Young NR et al. ‘Does greater morning sickness predict carrying a girl? Analysis of nausea and vomiting during pregnancy from retrospective report. Arch Gynecol Obstet. 2021.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.