De fleste danskere tror, at de får frugt og grønt nok. Men undersøgelser viser, at vi får alt for lidt. Hver dansker indtager i gennemsnit cirka 300 gram frugt og grønt om dagen - det er 300 gram for lidt!
Det er bevist, at risikoen for at få både kræft og hjerte-kar-sygdomme bliver nedsat betydeligt, hvis du spiser mere frugt og grønt. Som tommelfingerregel bør alle over ti år spise mindst seks stykker grønt (100 gram stykket) om dagen, mens børn under ti år kan nøjes med fire.
Følgende dagsration vil sikre dig dine 600 gram frugt og grønt:
1 glas juice til morgenmaden
1 appelsin om formiddagen
1 tomat til frokost
1 stort stykke agurk til frokost
1 æble om eftermiddagen
Der er naturligvis forskel på, hvor meget de forskellige frugter og grøntsager tæller. Som hovedregel kan man regne med, at 100 gram grøntsager eller frugt svarer til én enhed, som man altså har brug for seks af hver dag.
1 tomat, peberfrugt, stor gulerod eller et stort løg
1/4 blomkål eller 1/4 agurk
1 1/2 dl frosne ærter eller gulerødder
1 æble, pære, banan, appelsin, nektarin, fersken eller kiwi
1 skive melon
1 glas frugtjuice
1/2 grapefrugt
Da kartofler indgår på lige fod med ris og pasta, kan kartofler ikke tælles med i regnskabet. Det er stadig sundt at spise mange kartofler ligesom ris og pasta.
Ja, moderne frysemetoder bevarer de gode sager intakte - ofte tilmed bedre end frisk frugt, der har ligget længe i stuetemperatur. Frugt på dåse og tørret frugt er også godt. Og ren frugtjuice kan fint tælle som en eller flere af de seks enheder om dagen.
Et godt tip er at gøre det til en vane at stille frugt frem. Lad dig friste. Det skal være let at snuppe et æble, en appelsin eller en pære. Og tænk over, at det er mindst én grøntsag eller et stykke frugt til hvert måltid, du serverer.
Sidst opdateret: 31.10.2003