Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Ernæring

Light og sødemidler

Sukker kan erstattes af forskellige sødestoffer i en række fødevarer. Det kan være ønskeligt for at nedsætte den mængde energi, man indtager, og samtidig kan man undgå caries-angreb på tænderne.

Opdateret: 6. Oktober 2009

Hvad er sødestoffer?

Sukker kan erstattes af forskellige sødestoffer i en række fødevarer. Det kan være ønskeligt for at nedsætte den mængde energi, man indtager. Samtidig kan man i et vist omfang undgå huller i tænderne (caries-angreb).

Hvad er lightprodukter?

Når man kalder et produkt for light eller let, så skal sammenligningen, ifølge levnedsmiddelloven, referere til et typisk produkt af lignende karakter. Det vil sige en tilsvarende almindelig vare. En traditionelt sukkerig vare kan altså kaldes light eller let, hvis den indeholder 50 procent mindre sukker i forhold til standardproduktet. Det betyder ikke nødvendigvis, at varen er fri for sukker, og den kan stadig indeholde mange kalorier. Energifordelingen skal altid fremgå af næringsdeklarationen på sådanne produkter, og det er vigtigt at gøre sig klart hvor meget man kan spare på kalorierne i det enkelte tilfælde.

Er det godt at spise light eller let, når man vil tabe sig?

Hvis man konsekvent erstatter sukker med ikke-fedende alternativer, vil man kunne tabe sig. En undersøgelse fra Fødevaredirektoratet antyder dog, at mange blot spiser ekstra store portioner af light-produkterne, og så hjælper det ikke på vægten. Til tider indeholder light-produkter af dressinger og salater stadig betydelige mængder sukker, eventuelt som erstatning for dele af fedtet. Tjek derfor varedeklaration, og skær ned på brugen eller undgå dem, hvis de stadig er meget kalorieholdige.

Sødestoffer kan opdeles i to typer:

  • • Sødestoffer, der søder nogenlunde lige så meget som sukker og kan give fylde i det produkt, de anvendes i. De kaldes ofte for sukkeralkoholer.

  • Sødestoffer, der er mange gange sødere end sukker.

Hvordan virker sødestofferne?

Smagsløgene er lokaliseret forskellige steder på tungen ordnet i nogle små 'knuder' (papillae). Når et sukkermolekyle kommer i kontakt med områder på disse 'knuder', sendes der et signal til hjernen. Her genkendes det som oplevelsen af noget sødt. På samme måde kan sødestoffer, der kommer i kontakt med disse områder på tungen, give hjernen en lignende oplevelse af noget sødt. Da sødestoffer ikke er identiske med sukker, vil nogle mennesker opleve, at stoffet smager sødt men kan have en bismag som for eksempel en metalsmag eller en sur-sød smag.

Forskellige sødemidler

De hyppigst anvendte sødemidler er saccharin, aspartam, acesulfamkalium, cyclamat, sorbitol, xylitol, mannitol og på det seneste erythritol.

Fælles for saccharin, aspartam, acesulfamkalium og cyclamat er, at det er kunstigt fremstillede stoffer, der ikke ligner almindeligt sukker kemisk. Disse stoffer har en sød smag, der kan være flere hundrede gange kraftigere end almindeligt sukker, og anvendes blandt andet i sodavand.

Sorbitol, xylitol og mannitol er derimod kemisk beslægtede med sukker (sukkeralkoholer). Disse sødemidler, som anvendes i blandt andet tyggegummi og sukkerfri lakrids, skader til gengæld ikke tænderne.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Den gode løsning til sukkersyge?

Sødemidler kan være en måde, hvorpå diabetikere kan få tilfredsstillet behovet for noget sødt. Men også her er der en del begrænsninger. Sorbitol, xylitol og mannitol omdannes i et vist omfang til sukker i kroppen, og derfor bør diabetikere stadig være en smule varsomme med at bruge dem.

Slanker sødemidler?

Varer, der er sødet med sukkeralkoholer, er rige på energi. Da sødeevnen hos nogle af stofferne kan være mindre end traditionelt sukker, kan produkter sødet med sukkeralkoholer faktisk være særdeles energirige. Som regel vil sukkeralkoholerne dog være svære at fordøje, og størstedelen af kalorierne passerer direkte igennem systemet. Det er blandt andet årsagen til, at producenterne på sukkerfri lakrids advarer om, at et større indtag kan give dårlig mave. Erythritol adskiller sig fra de andre sukkeralkoholer ved godt nok at blive optaget i blodet, men uden at blive forbrændt og udskilles igen gennem nyrerne.

Giver sødemidler sult?

En større amerikansk undersøgelse fra 1990 forsøgte at afklare, om sødemidlerne aspartam og saccharin ligefrem gjorde folk mere sultne. Det kunne ikke bekræftes, men derimod var den måde maden blev serveret på, mere afgørende for deltagernes appetit .

Er der bivirkninger ved sødemidler?

Nogle sødemidler har fået ry for at være direkte farlige. For aspartams (Nutra Sweet) vedkommende er der lavet en hel del undersøgelser for eventuelle skadevirkninger. Mange af undersøgelserne er uenige om skadevirkningerne af aspartam, hvilket nok hænger sammen med, at det er meget vanskeligt at lave god og sammenlignelig dokumentation. Aspartam bør dog ikke gives til personer med Føllings syge , da det hos disse patienter kan give svære neurologiske skader. Andre sødemidler (acesulfamkalium, saccharin og cyclamat) har i nogle forsøg givet kræft hos laboratoriedyr.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons