Brevkasse

Spørgsmål   Mænd

Spørgsmål: Skal jeg som mand have HPV-vaccine, og kan jeg blive testet for HPV?

Kære Netdoktor,

Min ekskæreste har fået konstateret HPV og celleforandringer CIN2 for nyligt. Eftersom vi altid har dyrket usikker sex sammen, går jeg ud fra, at jeg også har en HPV-infektion.

Vil du anbefale, at jeg får taget en test for HPV, når jeg er en mand? Hvis jeg har HPV, kan jeg så blive helbredt og hvordan? Er det for sent at få en vaccination, og vil det vaere relevant for mig?

Da jeg spurgte min forhenværende læge i Danmark om en test for HPV, forklarede han mig, at sygdommen ikke kan testes på mænd. Jeg har læst på Netdoktor.dk, at man godt kan. Jeg er ret forvirret om mænds forhold til HVP, test deraf samt mulighed for at blive helbredt.

Jeg er ikke længere sammen med min ekskæreste og har været sammen med andre piger. Bør jeg fortælle dem ovenstående og anbefale dem at opsøge en læge? Jeg har forstået det således, at mænd har HPV on-og-off hele deres seksuelle liv. Hvis det var smitsomt, burde man jo kunne blive testet for HPV, når man er hos lægen. Og det var jo lige akkurat det, jeg ikke blev sidst, hvor jeg spurgte min læge herom.

Med venlig hilsen,

En Spørger

Svar:

Kære Spørger,

De såkaldte Human Papilloma Virus (HPV) må være blandt de mest udbredte virus-typer hos mennesker af begge køn. Der findes over 100 forskellige undertyper af HPV, og virus kan nu findes og typebestemmes ved hjælp af en molekylær biologisk metode (PCR).

Hvis man undersøger skrab fra livmoderhalsen/livmodermunden på denne måde ved de anbefalede regelmæssige underlivsundersøgelser, vil man over tid finde disse virus hos flertallet af kvinder, når de først har startet med at have et sex-liv.

I det konkrete spørgsmål har en kvinde fået påvist HPV-forårsaget celleforandring CIN2 ved undersøgelse af livmoderhalsen. Denne klassifikation er lidt omdiskuteret og er næppe nogen farlig tilstand hos den overvejende største del af kvinder, hvor disse forandringer ses ved en slimhindeprøve.

Faktisk synes det at være sådan, at når man efterundersøger disse kvinder med disse lette celleforandringer (CIN2), ser man hos ca. 70%, at disse forandringer senere svinder helt spontant. Det gælder iøvrigt også for over 90%' s af kvinder fulgt over en periode over 2-3 år med HPV infektion, at de "clearer" uden at udvikle CIN3 forandringer, der kan være forstadier til kræft.

Kvinder vil gennem livet i kortere eller længere perioder blive inficeret med mange af de mulige HPV-typer, hvoraf kun ret få (specielt typerne 16 og 18) disponerer til mulig senere cancer-udvikling. Det er også netop disse to typer af HPV, som er inkluderet i de to typer HPV-vacciner, der tilbydes unge kvinder.

HPV smitter ved sex, men smitte kan også ske indirekte ved, at man får væske fra vagina, endetarmsåbningen eller spyt fra personer, som har HPV i munden/på fingrene, og kan smitte sig selv eller ens partner de samme steder. Endvidere kommer sekret fra skeden naturligt i berøring med endetarmsåbningen, som jo unægtelig ligger tæt på skedeåbningen, og virus kan på den måde flytte sig fra skede til endetarmsåbning.

De fleste smittede danner selv et immunforsvar mod de enkelte typer af HPV, og man ser ved efterundersøgelser, hvordan HPV-virus af forskellige typer kommer og forsvinder.

HPV kan godt testes på mænd, men opsamlingmetoden er ikke så standardiseret som den, man bruger i forbindelse med en underlivsundersøgelse hos kvinder, men man har ved flere undersøgelser naturligvis fundet en høj grad af overensstemmelse mellem de typer af HPV, der er fundet hos kvinder og deres sexualpartnere. Også mænd vil have skiftende HPV-typer på deres kønsorganer i løbet af livet, og deres risiko for peniskræft er ikke stor. Mænd kan - som kvinder - have HPV i mundhulen og i slimhinden i endetarmen. Kun i de tilfælde, hvor en mand er samtidigt HIV-positiv og er homosexuel, stiger risikoen betydeligt for at udvikle analkræft.

Der er ingen behandling af HPV. HPV-vaccinen synes rigtig god til at forebygge alvorlige HPV-forårsagede celleforandringer på livmoderhalsen, hvis man bliver vaccineret før man har sexual debut. Der er ikke de samme gode og overbevisende data på vaccinens evne til at modvirke HPV-infektion og HPV-celleforandringer hos seksuelt aktive kvinder, der allerede er HPV-smittede før vaccination.

Det giver ikke meget mening at opsøge tidligere seksuelle kontakter for at informere dem om, at man selv har fået påvist HPV, da HPV er så udbredt, da man ofte kun er smittet en begrænset periode, da man senere i livet kan smittes af nye eller de samme typer af HPV og da der ikke er nogen behandling. Det har heller ikke megen umiddelbar konsekvens eventuelt at få en aktuel sex partner undersøgt for HPV.

Vaccine mod HPV tilbydes på lidt forskellige vilkår i forskellige lande. I Danmark tilbydes gratis vaccination til piger i 12års alderen, og der er håb om, at dette på sigt måske kan reducere de årligt fundne cirka 370 tilfælde af livmoderhalskræft med omkring 70%. Desuden er der truffet beslutning om snarest at tilbyde vaccination af kvinder op til 26 år. Det er uklart, hvilken effekt dette sidstnævnte initiativ vil have. I USA er der fra 2012 nu tilbud også til drenge om HPV-vaccination.

Som anført dækker HPV-vaccinerne de hyppigste HPV-typer (16 og 18), der giver livmoderhalskræft (og én af vaccinerne iøvrigt de to typer (6 og 11), der tegner sig for de fleste tilfælde af condylomer= kønsvorter). Dækningen er ikke 100%, og derfor bør alle kvinder mellem 23-65 år stadig benytte sig af de gratis underlivsundersøgelser hvert tredje år for i tide at få opdaget forstadier til HPV-forårsaget livmoderhalskræft.

Med venlig hilsen,

Sören Thybo

Speciallæge i infektionssygdomme


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Hvorfor har jeg smerter ved erektion?

2025-07-13 | 00:00

Prostata og orgasme

2024-11-18 | 06:55

Lamotrigin og tidlig sæd afgang

2024-06-12 | 11:30

Hvad gør man ved svampeangreb på penis?

2024-06-27 | 00:16

Min sæd er rødlig

2024-09-9 | 17:01

Kan ikke få rejsning når det gælder

2024-05-6 | 22:59

Risolid og impotens

2024-08-10 | 10:37

Kan man blive opereret for en skæv penis?

2023-05-30 | 15:17

Er blod i sæden farligt?

2023-03-2 | 17:22

Jeg har fået fjernet min ene testikel. Producerer den tilbageværende tilstrækkeligt kønshormon?

2023-01-20 | 00:00

Kan min kærestes forhøjede PSA og manglende evne til orgasme hænge sammen?

2023-01-20 | 00:00

Smertende stik og jag i testiklerne

2022-05-6 | 20:56

Jeg er flov over de hvide knopper på min penis. Hvordan får jeg dem væk?

2022-04-20 | 00:00

Jeg har en knude ved min testikel, og jeg frygter kræft. Kan det være det?

2021-11-20 | 00:00

Jeg er 18 år gammel og har hævede brystvorter. Går det over af sig selv, eller skal jeg behandles for dette?

2021-11-20 | 00:00

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.