Hvordan man får et godt sexliv med rejsningsproblemer, afhænger af, om årsagen til problemet skyldes fysiske eller psykiske omstændigheder eller begge dele.
Fysiske årsager til rejsningsproblemer og behandling
Man skal søge læge for at få afklaret, om rejsningsproblemet skyldes noget fysisk, så han kan få den rigtige behandling. Gå til lægen og få en samtale. Man kan se, hvad lægen undersøger for her.
I de fleste tilfælde kan rejsningsproblemer afhjælpes ved hjælp af tabletter, mens andre typer kræver en anden form for behandling. Tabletterne giver kun rejsning, hvis man har lyst til sex og bliver seksuelt stimuleret.
Behandlingen kan tilpasses i forhold til, om man ønsker et 'spontant' sexliv, hvor man ikke har lyst til at vente på, at en pille virker, eller om ens sexliv er mere planlagt. Lægen kan hjælpe jer med at vurdere, hvilken behandling der passer til jeres behov som par. Læs mere om behandling af rejsningsproblemer her.
Behandling af kvinden
Hos ældre par kan det i nogle tilfælde være en god ide, at den kvindelige partner også får en behandling, hvis det er længe siden, man har haft et aktivt seksualliv. Lange pauser i samlivet kan hos ældre kvinder medføre, at skeden opleves snæver, og der mangler fugtighed. Her kan glidecreme, gerne silikonebaseret eller mandelolie, være en god ide. Også en kur med østrogen-stikpiller (kvindeligt kønshormon) i skeden kan være en god ide. Læs mere om kvindens overgangsalder her.
Psykiske årsager til rejsningsproblemer og behandling
Et rejsningsproblem bliver ofte, uanset hvad årsagen er, et psykisk problem for både manden og dennes partner.
Mandens oplevelse
Mænd, der har besvær med at få eller opretholde en tilstrækkelig rejsning, vil ofte opleve:
- skamfuldhed og skyldfølelse.
- at føle sig utilstrækkelige seksuelt.
- bekymring for, om partneren bliver tilfredsstillet.
- bekymring for, om rejsningen er ved at svigte under samleje.
- bekymring for, om det bliver et problem, man må leve med.
- vanskeligheder ved at give sig hen.
- dårlig samvittighed over for partneren.
- frygt for, om partneren er utro eller vil forlade ham.
-
jalousi.
Kvindens oplevelse
Kvinder, som er i parforhold med mænd med dårlig rejsningsevne, vil ofte opleve:
- dårlig selvtillid (især yngre kvinder).
- at føle sig afvist og ikke attraktiv.
- at føle sig ukvindelig og forkert i sin krop.
- at føle sig ensom og utilfreds i sit parforhold.
- at have svært ved at tænke på eget behov under sex og samleje.
Parforholdet
Når seksualiteten bliver problematisk i et parforhold og præges af nederlag, begynder lysten til sex ofte at svigte hos den ene eller begge i forholdet. For parforholdet betyder det ofte, at begge parter:
- opgiver at tage initiativ til sex.
- udvikler strategier, der hindrer dem i at dyrke sex. For eksempel at vente med at gå i seng, til den anden sover.
- frygter, at den anden er utro.
- holder op med at røre ved og kysse den anden i dagligdagen.
- føler mindre eller ingen grad af nærvær og samhørighed.
- holder op med at tale sammen.
- oplever konflikter og dårlig stemning.
Det er vigtigt, at man som par prøver at tale om og forstå hinandens følelser omkring rejsningsproblemet. Læs mere om terapeutisk behandling i forbindelse med rejsningsproblemer.
Tiltag som kan medvirke til at sexlivet og intimiteten bedres:
Bliv fortrolig med, hvordan medicinen virker.
Hvis der er udskrevet tabletbehandling, vil det være en god ide, at manden bliver fortrolig med den nye medicin, inden partneren involveres. Tag en tablet og vent ½ - 1 time. Herefter kan man begynde at stimulere sig selv og lægge mærke til, hvordan man oplever det: Hvor hård bliver penis? Hvordan er lystfølelsen? Hvordan er udløsningen og orgasmen? Hvor længe kan man holde rejsningen med medicinen? Hvordan er morgenrejsningen næste dag? Læg også mærke til bivirkninger, og om man kan trække oplevelsen i tid. På den måde får man et indtryk af, hvor længe medicinen virker på dig.
Involvér partneren
Når man har gået på opdagelse i ovenstående ting, kan man involvere sin partner.
Indstil jer på at prøve
Prøv at undgå, at I går på jagt efter det perfekte samleje. Brug hellere lejligheden til at nyde. Gå til oplevelsen med en indstilling om, at jeres sexliv er nyt og spændende, og at forskellige ting skal afprøves. Husk, at ikke alle eksperimenter falder godt ud, at det er helt ok og ikke et nederlag.
Skab erotisk stemning
Indret rummet på en hyggelig og dejlig måde; f.eks. med levende lys, afslappende musik og giv jer god tid. Hvis rejsningen alligevel falder – så fortsæt med at kærtegne hinanden og afslut det på en god måde for jer begge to. Måske kommer rejsningen igen, måske ikke.
Fortsæt, selv om rejsningen falder
I stedet for at afslutte et samleje, hvor rejsningen falder/ikke kan etableres, kan det være en god idé at huske, at man sagtens kan give og modtage nydelse uden en rejst penis. Det er muligt for de fleste mænd at få udløsning med en slap penis. Kærtegn, kys, hænder og læber eller erotisk legetøj kan give meget nydelse. Gode oplevelser giver større tolerance og mindre stress.
Afsæt tid til kærtegn på andre tidspunkter
Hvis man i lang tid ikke har rørt ved hinanden, kan det være vanskeligt at komme i gang med sex. Derfor kan det være en god ide at afsætte tid til kærtegn i løbet af ugen.
Man kan aftale at lægge andet fra sig og bruge tiden på hinandens kroppe. Med eller uden tøj på. Kys. Kærtegn. Danse. Gå i bad sammen. Giv eventuelt hinanden massage. At massere hinanden kan med lidt øvelse udvikles til erotisk massage. For at undgå angst for nye nederlag, kan det være en god ide på forhånd at aftale, om det må udvikle sig til samleje eller ikke. Der findes en instruktions-DVD, som man kan låne på biblioteket om erotisk massage.
Glem alt om skyld
Det er vigtigt at huske hinanden på, at rejsningsproblemet ikke er nogens skyld. Ingen vælger det frivilligt. Der findes mange behandlingsmuligheder, og det kan tage tid at finde den behandling, der passer en bedst.
Få professionel hjælp til det svære
Hvis det kniber med at komme i gang med det seksuelle, kan det være en god idé at få hjælp. Sexologtitlen er ubeskyttet, og det betyder, at selvom en person kalder sig for sexolog, så er det ingen garanti for, at de kender til årsager til rejsningsproblemer og de nyeste behandlingsformer. Så tal med jeres læge om, hvilke henvisningsmuligheder der findes i nærområdet.
Der findes flere urologiske (urinvejskirurgiske) sygehusambulatorier, hvor sundhedspersonale med en sexologisk efteruddannelse og med viden om kroppens funktioner vil kunne hjælpe jer videre. Der er efterhånden flere hospitaler, der tilbyder sexologisk behandling relateret til deres specialer.
Derudover findes der to offentlige sexologiske klinikker i Danmark: Rigshospitalet og Aalborg Universitetshospital, der varetager sexologisk behandling, samtaleforløb samt parterapi. Al sygehusbehandling er gratis. Desuden er der en del privatpraktiserende speciallæger, der også har interesse i rejsningsproblemer.