Kære Spørger
Du skriver, at du er sat i behandling af din læge med et såkaldt syre-hæmmende stof (Pantoloc) for mavesår. Spørgsmålet er, om diagnosen er stillet udelukkende ud fra dine symptomer (smerter opadtil i maven, opkastninger, svien bag brystbenet, halsbrand og sure opstød) eller om mavesåret direkte er konstateret ved en kikkertundersøgelse (gastroskopi). Ved mavesår foreligger der ofte en infektion med mavesårsbakterier (Helicobacter pylori), som der derfor også samtidig skal undersøges for, enten ved en blod- eller puste-prøve, eller direkte fra en vævsprøve ved mavesåret. Der skal så tillige behandles med antibiotika, for at slå bakterien ihjel, og for at forhindre, at man igen kan få et mavesår.
Mavesår, hvad enten det forekommer i mavesækken eller tolvfingertarmen, skal således behandles, også for ikke at kunne gå hen og bløde eller perforere til bughulen. Begge disse tilstande er meget alvorlige og vil straks kræve kirurgisk indgriben. Der er imidlertid mange, der bliver behandlet med mavesårs-medicin på grund af mavesymptomer, uden at have mavesår. En hæmmet funktion af tyktarmen, som man ser det ved forstoppelse eller irritabel tyktarm (og skjult forstoppelse) vil således medføre forsinket tømning af mavesækken og herved give anledning til mavesårs-lignende symptomer.
Tidligere dvs. før medicinen til at kurere et mavesår med var udviklet, skulle man holde diæt, eller leve af skånekost. Den kost, man nu må anbefale til patienter med mavesår, er faktisk blot sund kost dvs. fiberrig-fedtfattig kost, som anbefalet i de 7 kostråd. I dagligdags sprog betyder det, at man skal spise mest fra grønthandleren, dertil kartofler, rugbrød eller ris, og så lidt fisk, fjerkræ eller kød. Det skal foregå som 3 hovedmåltider, morgen, middag og aften og dertil mellemmåltider, ofte med vand eller frugt. Den samlede indtagelse af væske (alt iberegnet) bør være ca. 1.5-2 liter i døgnet; desuden ekstra væske efter motion, sport etc. Denne sunde kost vil også fremme tyktarmens funktion.
Samtidig skal man undgå ting, der kan udgøre en risiko for mavesår dvs. rygning og for megen alkohol. Man bør om muligt undgå medicin med acetylsalicylsyre og gigtmidler (smertestillende) og binyrebarkhormon (sterioder), og hvis en anden sygdom fortsat kræver denne behandling, bør man samtidig anvende mavesårsmedicin for at forebygge et mavesår.
Venlig hilsen
Dennis Raahave Overlæge,
dr.med. Speciallæge mave-tarm sygdomme .