Brevkasse

Spørgsmål   Mave og tarm

Spørgsmål: Hvad er omgangssyge?

Jeg er en mand på 37. Det er et generelt spørgsmål til manglende information om omgangssyge. Alle vintre som jeg husker bliver normalt flere i famlie og omgangskreds ramt af omgangssyge med opkastninger og diarre. Jeg synes ikke, at jeg kan finde nogen som helst informationer om dette på jeres hjemmeside.

Tilsyneladende kender alle til fænomenet, men ingen aner noget om årsag m.v. På jeres hjemmeside står der et par gange nævnt noget om omgangssyge, men mere end ordet findes der ikke.

Min egen opfattelse af omgangssyge er at det i gennemsnit koster 1-2 arbejddage pr. år for stort set alle. Der må da være mere information om emnet.

Svar:

Ordet refererer til infektionssygdomme i mavetarmkanalen. Det skyldes enten bakterier eller vira (virus i flertal). Sygdommene er oftest meget smitsomme og går på omgang mellem personer med tæt kontakt. Smitten bringes videre med afføringen. F.eks hvis man ikke har fået vasket hænderne helt rene efter toilet besøg, kan man afsætte afføringsrester på køkkenredskaber, som så kommer i mad, som bliver inficeret. Når den inficerede mad så spises er kæden sluttet.

De sygdomsfremkaldende bakterier/vira kan så nedkæmpe de normale mælke-tarm bakterier og man bliver syg. De i medierne meget omtalte salmonella og campylobacter bakterier, smitter ved at inficerede dyr slagtes under forhold, som gør det muligt at tarmindhold kommer i kontakt med kødet og inficerer dette.

Den bedste måde at undgå omgangssyge er meget god håndhygiejne for alle - specielt efter toiletbesøg. Samt at man er meget omhyggelig med sin omgang med madvarer og sørger for at risikomad opvarmes tilstrækkeligt. Forbrugerrådet har udgivet flere pjecer om dette.

De hyppigeste symptomer på omgangssyge er kvalme, hyppige, tynde afføringer, almen utilpashed og ofte let feber. Man kan i nogle tilfælde blive meget påvirket, og hvis man ikke får den rigtige behandling, kan det blive livstruende. Men ofte er sygdommene kortvarige, og kroppen kurerer selv sygdommen. Egen læge kan sende afføringsprøver til dyrkning af sygdomsfremkaldende og ved behov give antibiotica.

Med venlig hilsen

Bent Pedersen, speciallæge i ortopædisk kirurgi,

under uddannelse til speciallæge i almen medicin


Besvarede spørgsmål under chat

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.