Kære Netdoktor
Jeg håber I kan hjælpe mig med nogle spørgsmål. Sagen er den, at jeg tænker meget over omgangssyge/norovirus/roskildesyge, eller hvad man nu kalder det. Derfor har jeg nogle spørgsmål.
Mit vigtigste spørgsmål handler om, hvor slem sygdommen er. Jeg er med på, at man oftest kun kommer på hospitalet, hvis man er et lille barn, ældre eller har et svækket immunforsvar. Men når man læser om det på nettet, så er det ofte uhyggelige historier om folk, der kaster op en gang i kvarteret og har helt ustyrlig diarré i flere døgn. Er det reelt set sådan? Eller er det mere normalt (muligt) med en omgang, hvor man kun lige kaster op en enkelt gang, eller måske slet ikke?
Jeg selv har kun kastet op tre gange i mit liv. To gange om barn og én gang som voksen. Kan man være mere eller mindre "disponeret" for at være "en, der kaster op"?
Sidst har jeg et spørgsmål mere. Jeg har engang læst, at det oftere er børn, der kaster op, hvor voksne nærmere oftest får diarré. Er der noget i det, eller kan man ikke sammenligne det sådan?
Jeg håber I kan hjælpe mig.
Med venlig hilsen
En Spørger
Dennis Raahave
Overlæge dr.med, seniorforsker, PhD, speciallæge i kirurgi og mave-tarm sygdomme
Besvaret: 2020-07-10
Svar:
Kære Spørger
Infektion med norovirus kan forårsage kraftige opkastninger og diarre. Virus er meget smitsom og stammer fra virusforurenet vand eller fødemidler. Man kan også blive smittet ved nær kontakt med en smittet person. Diarre, mavesmerter og opkastninger kommer sødvanligvis 12-48 timer efter man er kommet i kontakt med virus, og varer sædvanligvis 1-3 dage. De fleste kommer sig helt uden behandling. Som du skriver kan børn, og ældre være særligt udsatte og blive dehydrerede, og kræver så særlig behandling.
De fleste udbrud ses, hvor folk er tæt samlet f.eks. på hospitaler, plejehjem, krydstogtsskibe, skoler (omgangssyge).
Det er nok rigtigt, at der er nogle mennesker, der bare ikke kan (få sig til) at kaste op.
Det er nok rigtigt, ud fra erfaring, at børn reagerer hyppigst med opkastning.
Venlig hilsen
Dennis Raahave, dr.med., ph.d.
Speciallæge I mave-tarm sygdomme