Hvorfor opererer man?
Hvis behandling med medicin ikke virker, kan der være behov for en operation, hvor man fjerner det meste af tyktarmen og en lille del af tyndtarmen. Efter en sådan operation er patienten i princippet helbredt for colitis ulcerosa, da sygdommen kun kan sidde i tyktarmen. Man fjerner aldrig dele af tyktarmen, da erfaringen har vist, at sygdommen så hurtigt kommer tilbage i den tilbageværende del af tarmen.
Hvordan foregår operationen?
Tyktarmen kan fjernes ved en almindelig operation eller ved kikkertoperation. Mange bliver i dag opereret med kikkertoperation. Operationen foregår i fuld bedøvelse, og man får en stomi i forbindelse med operationen (det vil sige, at tarmen bliver ført ud igennem bugvæggen). Efterfølgende kan der laves yderligere operationer hvor man konstruerer et reservoir af noget af tyndtarmen og gendanner forbindelsen til den tilbageværende del af endetarmen (såkaldt pouch-operation). Dette betyder, at man ikke længere har stomi.
Hvilke følger kan der være af operationen?
Langt de fleste operationer forløber uden komplikationer eller eftervirkninger og betyder, at man ikke længere har symptomer fra sygdommen. De komplikationer, der kan være til operationen er de samme komplikationer, som man ser ved andre mavetarmoperationer (f.eks. infektioner og tarmslyng). Nogle patienter kan opleve nedsat fertilitet efter disse operationer, men det er væsentligt at huske på, at selve sygdommen også kan give nedsat fertilitet, hvis der er langvarig betydendeaktivitet i den. Fertiliteten kan derfor også øges efter en operation.
Læs også om medicinsk behandling af blødende tyktarmsbetændelse (