Kære Spørger
Vegetarisme er en bevægelse, som er i fremgang. Det er samtidig en livsstil, som gennem tiden har været genstand for mange spekulationer og myter. Du er vegetar, og det betyder at du spiser mælke- og æggeprodukter i modsætning til lakto-vegetarer og lakto-ovo-vegetarer som end ikke spiser mælke- og ægge-produkter. Vegetarisme har vist sig at være en ganske sund livsstil, som ikke indebærer den risiko for fejlernæring, som man tidligere troede. Det har vist sig, at vegetarer har en lavere forekomst af livsstilssygdomme end kødspisere har, og den generelle helbredstilstand er bedre, hvilket nok hænger sammen med at folk, der vælger vegetar-livsstilen, samtidig har fokus på andre aspekter af deres sundhed. En vegetarkost er i store træk nøjagtig lige så nærende og dækkende som ”almindelig” kost. Der er dog et par næringsmæssige områder, man som vegetar skal være særligt opmærksom på;
Vegetarkost er ikke mere jernfattig end kød-kost. Traditionelt har man opfattet kødprodukter som den primære kilde til jern, men faktisk findes der også i planteriget en del betydelige jernkilder. Dog optages vegetabilsk jern dårligere end animalsk jern, hvilket gør, at man kan påvise en ubetydeligt lavere jernkoncentration hos vegetarer. Produkter som rug- og hvedekerner, pinjekerner, nødder og rosiner er gode kilder.
Kød er en væsentlig kilde til protein, men faktisk findes protein også i rigelige mængder i planteriget. Protein består af kroppens byggesten, aminosyrer, hvoraf flere er såkaldte essentielle aminosyrer, hvilket betyder, at kroppen ikke selv kan danne dem og derfor er afhængig af en tilførsel gennem kosten. Særligt mælke- og ægge-produkter er rige på protein, men også linser og bønner er gode kilder. En ”almindelig” vegetardiæt indeholder rigeligt protein.
Kalk er uhyre vigtigt for kroppen livet igennem. Vores primære kilde til calcium er mælk, og vegetarer, som ikke har fravalgt mælk, vil altså ikke risikere at mangle kalk. Fravælger man mælk, er det meget vigtigt at finde andre kilder, som f.eks kunne være broccoli, grønkål, havregryn, bønner, mandler, kikærter og ganske mange andre grøntsager.
Kroppen har brug for fedt. Vegetabilske kilder til fedtstof er langt sundere end animalske kilder, hvilket i dag er almen viden. Nødder, avocado og oliven er fantastiske kilder og sikrer kroppen tilførsel af de essentielle fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan danne, omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Dog skal også vegetarer sikre sig at begrænse indtaget af fedt – nok er vegetabilsk fedt sundere end animalsk fedt, men for meget fedt er for meget fedt. Uanset kilde!
B12-vitamin, dette vitamin findes praktisk talt kun i animalske produkter, og vegetarer, som fravælger mælke- og ægge-produkter, er derfor nødt til at tage dette vitamin som et tilskud til kosten. Andre vegetarer er sikret en tilstrækkelig tilførsel gennem deres kost. Samlet set er der ingenting i vejen med den kost-planlægning, du har valgt. Der er altså ikke tale om et ”indre forfald”, som nogen gerne vil bilde dig ind. Hold fast i din sunde livsstil, som du allerede er glad for. I forhold til en graviditet er der heller ingen problemer for en vegetar. Du skal naturligvis iagttage de samme forholdsregler som alle andre kvinder, der planlægger en graviditet, men det er ikke nødvendigt at ændre din livsstil i forbindelse hermed. Er du fortsat i tvivl til den tid, så tag en snak med din læge inden din graviditet, så kan du evt. få taget en blodprøve, der kan vise, om du mangler nogle af de ovennævnte stoffer. Du kan også kontake vegetarforeningen, der råder over en del oplysningsmateriale, som kan være nyttigt.
Med venlig hilsen
Morten Svenning Nielsen
Speciallæge i almen medicin