Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Ernæring

Spis dine fødevarer efter udløbsdatoen

Hvert år smider danskerne mere end 700.000 ton mad direkte i skraldespanden, men modsat hvad de fleste danskere tror, betyder datomærkningen ikke nødvendigvis, at maden skal kasseres, så snart den er overskredet.


Offentliggjort: 2. Februar 2018

Modsat hvad de fleste danskere tror, betyder datomærkningen på vores fødevarer ikke, at du nødvendigvis skal kassere maden, så snart datoen er overskredet. Langt de fleste af vores gængse fødevarer kan nemlig holde sig længe, efter udløbsdatoen er overskredet, og gevinsten af dette er både mindre madspild og færre ture i dit lokale supermarked.

Spis din mad, selvom den er for gammel

Er dine fødevarer mærket "sidste anvendelsesdato" bør du være forsigtig. Disse fødevarer bliver nemlig let uspiselige, og det gælder fx produkter som fersk fisk, hakket kød og kylling.

Er dine varer derimod mærket "bedst før", er det op til dig selv at vurdere, hvorvidt maden er spiselig eller ej.

"Generelt kan man sige, at du ikke bliver syg af at spise mad, som har passeret udløbsdatoen, hvis der står 'bedst før' på emballagen. Men selvfølgelig er der en grænse et sted," forklarer seniorforsker Hanne Møller fra Østfoldsforskning i Oslo.

Læs også: 11 fødevarer du godt må spise, selvom holdbarheden er overskredet

6 gode råd om fødevarers holdbarhed

  1. Se og lugt dig frem. Er dine fødevarer mærket med ”bedst før”, er det op til dig at vurdere, om maden kan spises eller drikkes.

  2. Uåbnede mejeriprodukter kan holde sig i flere uger, efter at den påskrevne dato er overskredet.

  3. Sukker, pasta og mel kan holde sig i flere år efter udløbsdatoen, hvis blot du opbevarer det i lufttætte beholdere.

  4. Ost kan i langt de fleste tilfælde spises længe efter udløbsdatoen. Opbevar den i en lukket plasticpose. Er der mug på en hård ost, kan det skæres fra, men en blød ost med mug bør til enhver til smides ud.

  5. Hakket kød, pålæg, pølser, fersk fisk og lyst kød som fx kylling skal du være særligt påpasselig med, og af denne årsag er disse produkter er mærket med ”sidste anvendelsesdato”.

  6. Rødt kød bliver mere mørt, når de opbevares. Bliver kødet gråbrunt, slimet eller får en syrlig lugt, bør det dog kasseres.

Stop madspild

Madspild koster danskerne 11,6 milliarder kroner hvert år. Hvert år smider vi nemlig mere end 700.000 ton spiselig mad ud. Heraf udgør husholdningernes madspild ca. 260.000 ton.11 fødevarer, du godt må spise, selvom holdbarheden er overskredet

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.