1. Hvad er arsen, og hvorfor findes det i ris?
Nyt & Sundt nyhedsbrev - Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevetNyt & Sundt som produceres i samarbejde med Netdoktor. Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark". Læs mere påsygeforsikring.dk .
Arsen er et grundstof, der findes naturligt alle steder i jord og grundvand. Vores drikkevand fra grundvandet indeholder derfor også arsen, men i Danmark har vi grænser for, hvor meget arsen der må være i drikkevand, så vi ikke bliver udsat for meget arsen.
Arsen kan opdeles i to former: organisk og uorganisk arsen. Uorganisk arsen er videnskabeligt dokumenteret som kræftfremkaldende. Begge former for arsen findes især i ris, fordi risplanter optager arsen fra jord i højere grad end andre planter. Uorganisk arsen er kræftfremkaldende for mennesker, mens organisk arsen anses for langt mindre skadeligt.
Læs mere: Madretter af rå fisk og kød: Hvad gør jeg?
2. Hvor farligt er det at spise ris?
Selvom ris indeholder begge former for arsen, er risikoen for kræft ved at spise ris lille, så længe du varierer din kost og ikke spiser ris hver dag.
Det er ikke uorganisk arsen i sig selv, der giver kræft, men denne form for arsen kan blandt andet nedsætte kroppens evne til at reparere DNA-skader, hvilket kan føre til kræftudvikling over tid. Det er usikkert, hvor store mængder der skal til, for at det er skadeligt.
De kemiske forhold i jorden er afgørende for, hvor meget arsen ris optager. Hvis ris dyrkes på oversvømmede marker, optager planten langt mere uorganisk arsen, end hvis den dyrkes på marker, hvor der er masser af ilt til rødderne på risplanterne. I Kina eksperimenterer man med at dyrke ris uden at oversvømme markerne for at nedsætte vandforbruget. Det har den positive sideeffekt, at der optages mindre arsen i risplanterne.
Kort om arsen
Arsen er et grundstof, der findes naturligt i jord og grundvand (dvs. også i drikkevand).
I Danmark er der grænseværdier for indholdet af arsen i drikkevand.
Findes i to former: organisk og uorganisk arsen.
Arsen ophobes naturligt i visse fødevarer, især ris.
Langvarig udsættelse for uorganisk arsen kan øge risikoen for kræft.
Kilde: Max Hansen, Seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet
Vis mindre
3. Hvilke risprodukter skal jeg være forsigtig med?
Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn undgår risdrik og riskiks, samt at voksne begrænser indtaget af risdrik. Det har været populært at give børn riskiks, men riskiks bør helt undgås. Børns kropsvægt betyder, at de indtager forholdsmæssigt mere arsen end voksne. Riskiks er hverken sunde eller nærende, og derfor kan de nemt undværes i kosten. Ris kan dog godt indgå i en varieret kost.
Læs mere: Kolin: Næringsstoffet du ikke vidste, du havde brug for
4. Hvordan kan jeg tilberede ris for at reducere indholdet af arsen?
En simpel måde at reducere mængden af uorganisk arsen i ris på er ved at stille risene i blød, skylle dem godt og herefter koge risene i rigeligt vand. Lige efter kogning skal det overskydende vand hældes fra. Selvom arsen ikke kan fjernes helt fra risene, kan denne fremgangsmåde fjerne en betydelig del af det uorganiske arsen, da arsen opløses i kogevandet.
Fødevarestyrelsens anbefalinger om ris og arsen
Spis ris som en del af en varieret kost, og undgå at spise ris hver dag.
Ved tilberedning af ris anbefales det at lade risene stå i blød et par timer i køleskabet eller at overhælde risene med kogende vand og lade dem stå i blød i 15-30 minutter i stedet.
Kog ris i rigeligt vand og hæld overskydende vand fra efter kogning for at reducere indholdet af uorganisk arsen.
Begræns indtaget af risdrik og riskiks, især for børn, da de kan indeholde høje niveauer af arsen.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Vis mindre
5. Er nogle slags ris bedre at spise end andre?
Økologiske ris indeholder ikke nødvendigvis mindre arsen end konventionelle ris. Det afgørende er, hvordan risene dyrkes – ikke om de er økologiske. Derfor er det vigtigt at fokusere på varieret kost og korrekt tilberedning snarere end på, om risen er økologisk.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at brune, røde og sorte ris indeholder op til næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som polerede (hvide) ris, men til gengæld gør deres indhold af fuldkorn denne type ris sundere. Hvis du spiser brune, røde og sorte ris en gang imellem som led i en varieret kost, er risikoen for kræft ved indtag minimal.
Tang kan også indeholde uorganisk arsen
DTU Fødevareinstituttet har vurderet risikoen ved at spise tang med særlig fokus på indholdet af uorganisk arsen, tungmetaller, jod og naturlige giftstoffer. Forskerne er kommet frem til, at uorganisk arsen findes i butblæret sargassotang, der vokser i danske farvande, og den asiatiske hijikitang, der sælges kommercielt. Derfor frarådes det at spise disse former for tang. Noritang, som bruges til sushi, har dog et meget lavt indhold.
Kilde: Max Hansen, Seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet
Vis mindre