Fuldkorn i den danske kost
Den danske kost er karakteriseret ved, at vi traditionelt har spist rigtigt meget fuldkorn. Specielt fuldkornsprodukterne rugbrød og havregryn har været helt basale fødevarer i det danske køkken.
Ifølge de officielle anbefalinger bør man spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen, men 44 procent af den danske befolkning spiser spiser stadig ikke den anbefalede mængde, selvom meget tyder på, at netop denne del af vores kost er af stor vigtighed for forebyggelse af en lang række sygdomme.
Se hvor meget 75 gram fuldkorn er her:75 gram fuldkorn
Hvorfor forebygger fuldkorn sygdomme?
Overordnet set er fuldkorn sundt af to forskellige årsager:
Overvægt: Fuldkornsprodukter fylder meget både på tallerkenen og i maven. Men fuldkornsprodukter er også relativt fattige på energi. Det betyder, at man ikke så let kommer til at spise for meget, hvis fuldkorn har en central plads i den daglige kost. Netop det, at vi spiser for meget og derved bliver overvægtige, er en af de største trusler mod vores helbred både globalt og nationalt. Når fuldkorn er så godt for vores sundhed, er det derfor uden tvivl fordi, at en kost rig på fuldkornsprodukter nedsætter risikoen for at blive overvægtig.
Øvrige effekter: Fuldkorn indeholder en række stoffer, der muligvis har direkte indflydelse på forebyggelse af forskellige sygdomme. Disse inkluderer blandt andet kostfibre, forskellige vitaminer og mineraler, antioxidanter og såkaldte planteøstrogener. Der er lavet en del forskning på disse stoffers indflydelse på udviklingen af sygdom, men der er stadig mange ubesvarede spørgsmål. På nuværende tidspunkt er det bedste, man kan sige derfor, at det ser ud til at fuldkornet har beskyttende effekter. Viden omkring de enkelte stoffers effekter er endnu ikke stor nok til, at det kan siges præcis, hvilke indholdsstoffer fra fuldkornet der påvirker vores risiko for at udvikle sygdomme.
Fuldkorn og sygdomme
Fuldkorn er sat i forbindelse med forebyggelse af en lang række sygdomme. Meget af forskningen er baseret på amerikanere, der spiser langt mindre fuldkorn, end vi gør her i Danmark. Der er dog også lavet undersøgelser i Danmark og andre Nordiske lande, og det er i disse undersøgelser af befolkninger, hvor fuldkorn indgår i den daglige kost, at man ser de stærkeste beskyttende egenskaber.
Fuldkorn og type-2 diabetes
Langt størstedelen af den eksisterende forskning peger på, at en kost med mange fuldkornsprodukter nedsætter risikoen for at udvikle type-2 diabetes. Ydermere tyder det på, at fuldkornsprodukterne også kan spille en vigtig rolle for personer, der allerede har fået diagnosticeres type-2 diabetes. Overvægt er uden tvivl den vigtigste risikofaktor for diabetes og den vægtregulerende rolle af fuldkornsprodukter er derfor helt central i forhold til forebyggelse.
En af de ting, der er karakteristisk ved type-2 diabetes, er en dårlig regulering af blodsukker og insulinniveauer i blodet. Også her ser fuldkornsprodukterne ud til at spille en positiv rolle. Forsøg lavet på både raske personer og mennesker med diabetes har vist, at en kost med mange fuldkornsprodukter giver en bedre regulering af netop blodsukker og insulin. De positive effekter af fuldkorn i forhold til diabetes knytter sig til en vis grad til det store indhold af fibre i fuldkornsprodukterne. Fibrene har mange positive egenskaber, blandt andet en langsommere stigning i blodsukker efter et måltid og en bedre funktion af tyktarmens vigtige bakterier. Men også det høje indhold af magnesium i fuldkornsprodukter bærer muligvis en del af den positive effekt. Fuldkorn er også at finde i produkter med ofte lav kalorietæthed, hvilket kan være med til at forebygge vægtøgning, som jo ellers i sig selv har en stor effekt på f.eks. type 2 diabetes.
Fuldkorn og hjerte-/karsygdomme
Det er veldokumenteret, at personer der spiser mange fuldkornsprodukter, har en nedsat risiko for at udvikle blodpropper i både hjerne og hjerte. Der er mange mulige forklaringer på dette, blandt andet vil en kost, der er rig på fuldkorn modvirke overvægt, der øger risikoen for hjertekarsygdomme. Men også andre stoffer som fibre, planteøstrogener, vitaminer (blandt andet folat), mineraler (magnesium og kalium) samt de antioxidative stoffer, der findes i fuldkorn, har med stor sandsynlighed vigtige forebyggende egenskaber.
Fuldkorn og kræft
I forhold til diabetes og hjerte-/karsygdomme er fuldkorns kræftforebyggende egenskaber lidt mere usikre. Den forskning, der er lavet giver ikke helt så sikre svar, som ved de andre to af vores største livsstilssygdomme, men meget peger dog i retning af, at fuldkorn også spiller en vigtig rolle i forhold til kræftforebyggelse.
Overvægt er en særdeles vigtig risikofaktor for mange kræftsygdomme; overvægtige har forøget risiko for at udvikle kræft i bryst, livmoder, tyktarm, endetarm, spiserør, bugspytkirtel og nyrer. Derfor er fuldkorns betydning for forebyggelse af overvægt meget væsentlig. Men også de enkelte indholdsstoffer i fuldkorn har betydning for forskellige kræftformer.
Fibre fra fuldkorn har særligt været sat i forbindelse med nedsat risiko for kræft i tyk-/ endetarm og spiserør. Når det gælder brystkræft, er det primært planteøstrogenet enterolacton, der har vist beskyttende effekter. Enkelte studier tyder på, at særligt fuldkornsrug, som er det vi finder i det danske rugbrød, muligvis beskytter mod prostatakræft. I forhold til de øvrige kræftformer mangler der endnu forskning, som kan vise sammenhængen mellem fuldkorn og forebyggelse af disse kræftformer. Studier udført på kræftceller peger dog i retning af, at der kan være mange endnu ukendte beskyttende effekter af fuldkorn i forhold til kræft.
Andre sygdomme
Den eksisterende viden omkring fuldkorns mulige forebyggende effekter i forhold til andre sygdomme er begrænset. Men i studier, hvor man har undersøgt personers risiko for at dø (af alle årsager), har man overvejende fundet lavere dødelighed blandt personer, der spiser meget fuldkorn. Dette skyldes naturligvis i høj grad de hyppige sygdomme, diabetes, hjerte-/karsygdom og kræft, der er beskrevet ovenfor. At dødeligheden generelt er nedsat, er dog et væsentligt tegn på, at et højt indtag af fuldkornsprodukter er gavnligt for vores helbred.
Fremtidig forskning
Mens fuldkorns positive egenskaber i forhold til type-2 diabetes og hjerte-/karsygdom kan siges at være bevist, mangler der stadig mere forskning på kræftområdet. Særligt interessant er det at studere effekter af fuldkorn blandt danskere og andre befolkninger, hvor fuldkorn er en vigtig del af kosten. Også særligt interessant fra et dansk synspunkt er, at nogle studier peger i retning af, at det ikke er ligegyldigt, hvilken slags fuldkorn man spiser. En række forskningsprojekter indikerer, at fuldkorns rug, som det vi finder i det danske rugbrød, måske er endnu sundere end andre typer fuldkorn. Dette er dog endnu ikke endeligt bevist.