Du har brug for vitaminet B12. Det er nemlig forudsætningen for, at kroppen kan optage og anvende fedt og proteiner fra din kost. Ved du, om du får nok B12?
Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark".
Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.
Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af
"danmark".
Læs mere på
sygeforsikring.dk.
Hele vores krop – muskler, organer, blod og nervesystem – består af celler. Cellerne er bygget af protein og fedt, og derfor skal vores tarmsystem kunne optage og udnytte det fedt og de proteiner, som vi får gennem kosten. For at kunne det, har vi bl.a. brug for B12-vitamin.
- At vi kan optage og udnytte B12-vitamin i vores tarm er livsvigtigt, for at kroppen kan holde sig selv ved lige og fungere, som den skal, siger klinisk diætist Mette Borre, som til daglig arbejder på afdeling for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital.
B12-mangel har særlig betydning for vores nervesystem, og har vi B12-mangel, kan det give symptomer fra hjerne nervesystem, slimhinden i vores mavesæk, samt nedsat appetit og ændret fordøjelse i form af diarré.
Kroppen kan ikke selv danne B12-vitaminer. Derfor skal vi sikre os, at vi får nok af dem i den kost, vi spiser.
Fødevarer og B12
B12 findes kun i dyriske, animalske, produkter, dvs. i kød, æg, fisk, skaldyr, ost og mælkeprodukter. Så hvis du varierer din kost og får den type fødevarer flere gange om ugen, så får du efter al sandsynlighed den mængde B12, du har brug for.
Omvendt: Får du ikke den type fødevarer jævnligt eller slet ikke, ja, så er du i risiko for at komme til at mangle B12.
- I og med at veganere kun spiser plantebaseret kost, så får de ikke B12-vitaminer med kosten. Vegetarer kan være i risikozonen, fordi de udover plantebaseret kost kun spiser æg og mælkeprodukter. Om det giver dem nok B12, kommer helt an på, hvor ofte og hvor meget de får af de madvarer, uddyber Mette Borre.
Hvis du som vegetar jævnligt spiser æg, ost og mælkeprodukter, vil du typisk få den B12, du har brug for. Men hvis du f.eks. kun spiser et æg om ugen og ikke – eller kun sparsomt – spiser ost og mælkeprodukter, så kan du komme i B12-mangel.
- Der er formentlig flere vegetarer nu end tidligere, der er i risiko for at komme i B12-mangel, fordi produkter som havremælk, riskmælk og mandelmælk er blevet mere udbredte og lettere at få fat i. Vælger de at gå over til de typer af plantebaseret mælk, får de ikke længere B12 gennem komælk, siger Mette Borre.
B12-mangel og tarmsygdomme
En anden gruppe, som kan komme i underskud for B12, er mennesker, som lider af en tarmsygdom. Og særligt mennesker, som af den grund er blevet opereret i mavesækken eller i den nederste del af tyndtarmen.
Det sker nogle gange for mennesker, der lider af Crohns sygdom. Sygdommen viser sig ved, at man kan have kronisk betændelse, inflammation et sted i fordøjelsessystemet – fra mundhule til endetarm. Sygdommen kan opstå i tyndtarmen, som så må opereres væk. Det gør, at tarmen bliver dårligere til eller slet ikke kan optage B12-vitaminet. Er det tilfældet, så kan man indtage nok så meget B12, enten gennem kosten eller med tilskud i form af tabletter, og alligevel lide af B12-mangel.
Mennesker med Crohns sygdom kan også lide af diarré, som gør, at maden passerer så hurtigt gennem tarmsystemet, at det ikke når at optage vitaminer og dermed B12. Andre, der lider af langvarig eller kronisk diarré, kan på samme måde have vanskeligt ved at optage B12.
Kronisk betændelse i bugspytkirtlen, pankreatitis, kan også føre til mangel på B12. Det er en kompliceret proces, der er årsagen, men tilskud af enzymer gør, at man igen kan optage B12.
Slidt og tynd slimhinde
En anden hindring for at optage B12 er, hvis de slimhinder man har i mavesæk og tarme er slidt ned og er helt tynde. Det er nemlig i slimhinderne, man optager alle typer næringsstoffer – og er den tynd, så fungerer den dårligere og har dermed svært ved at optage B12.
Ældre mennesker har ofte en tynd slimhinde, og her er det alderen, der har slidt på slimhinden. Drikker man meget alkohol, eller er decideret alkoholiker, vil man efterhånden få samme problem.
Og mennesker, som lider af uopdaget glutenallergi, cøliaki, kan også have ændret slimhinde.
Desuden findes der medicin, som gør, at tarmen ikke kan optage B12. Det gælder f.eks. medicin mod for meget mavesyre kaldet syrehæmmende medicin, samt medicin der tages hvis man har type 2 diabetes.
B12-mangel er ikke arveligt.
Sådan viser B12-mangel sig
Hvis du har mangel på B12, så vil du kunne mærke det på flere måder. Det kan være nedsat smagssans, besvær med fordøjelsen og luft i maven. Det kan også vise sig som psykiske symptomer, såsom depression og nedsat appetit. Man kan også blive mentalt træt og måske have svært ved at huske. Og hos ældre kan det give demenslignende symptomer. Endelig kan mangel på B12 føre til ændret følesans på ben og fødder og/eller snurren i ben og fødder. B12-mangel kan fastslås ved en blodprøve.
På langt sigt kan B12-mangel også føre til blodmangel, anæmi, som viser sig ved udtalt træthed og ved, at man bliver hurtigt forpustet, når man anstrenger sig. Det sidste sker, fordi de røde blodlegemer er dem, der transporterer ilt ud til musklerne. Og med færre røde blodlegemer, des længere tid går der, før musklerne får den ilt, de har behov for. B12-mangel er ikke i sig selv arveligt. Anæmi kan til gengæld have en arvelig komponent, men B12-mangel er kun én af de mulige årsager til anæmi.
- Symptomerne på B12-mangel er mange. Og det kan være svært at opdage, fordi symptomerne kommer snigende, og de svinger i styrke, siger Mette Borre.
Du bør opsøge læge, hvis du har nogle af de symptomer, der er nævnt overfor.
Behandling af B12-mangel
Hvis din mangel på B12 skyldes, at du som vegetar kun spiser lidt animalsk føde eller som veganer slet ingen, så er det nok at supplere sin kost med B12-tabletter. De fås i håndkøb.
Ældre mennesker kan have en ændret slimhinde i mavesækken, atrofisk gastritis. Tilstanden fører til, at man udskiller mindre mavesyre og mindre af stoffet intrinsic factor (IF). Jo ældre man bliver, des højere er risikoen for, at slimhinden i mavesækken har ændret sig. Det kan være forklaringen på, at man har nedsat optagelse af B12 og dermed behov for tilskud i form af tabletter.
- De, som slet ikke kan optage B12-vitaminet, kan ikke rette op på deres B12-mangel med tabletter. Her består behandlingen i at tilføre B12 med en infusion, dvs. direkte ind i blodet. Som regel gives der tilskud hver tredje måned, forklarer Mette Borre.
Lider du ikke af en af de sygdomme, vi har nævnt her, og er du hverken veganer eller vegetar, så er det bedste råd mod B12-mangel at spise varieret. Vær opmærksom på regelmæssigt at spise animalske fødevarer. Du kan altid supplere med B12-tabletter, de er ikke skadelige.