Hvad er laktose?
Laktose er mælkens kulhydrat og kaldes også mælkesukker. Laktose består af to mindre sukkerstoffer (molekyler), glukose og galaktose. Selve molekylet laktose kan man ikke optage fra tarmen, før det er "fordøjet", det vil sige opløst til to molekyler. Det sker i den første del af tyndtarmen ved hjælp af et enzym, der kaldes laktase. Glukose og galaktose optager man derefter direkte og omsætter det til energi i kroppen. Alle pattedyrunger, inklusiv alle spædbørn, kan fordøje laktose.
Hvor findes laktose?
Laktose finder man naturligt i mælk, idet alle landpattedyrs mælk indeholder laktose. Ko- og gedemælk indeholder omkring 4,5 g laktose pr. 100 ml og kvindemælk op mod dobbelt så meget, omkring 7,2 g pr. 100 ml. Laktose findes i alle former for mælk, det vil sige sød-, let, mini-, skummet-, kærne-, og kakaomælk. Laktose findes også i fødevarer, hvor man anvender mælk i forarbejdningen til andre fødevarer for eksempel fløde, friske oste, syrnede mælkeprodukter og is. Laktose findes i meget små mængder i andre mælkeprodukter som faste oste, det vil sige skæreoste og smør. Mælk anvendes også i fødevareindustrien til fødevarer eller retter for eksempel til chokolade, myslibarer og farsretter.
Hvor findes laktose ikke?
Laktose findes ikke i fersk kød, fisk, fjerkræ, æg, frugt, grøntsager, mel, sukker og gryn. Laktose findes heller ikke i olie, nødder og frø. Desuden er indholdet af laktose i smør, margarine og faste oste så lille, at de allerfleste kan spise det helt uden problemer, selvom det er mælkeprodukter. Der er naturligvis heller ikke laktose i laktosefrie mælkeprodukter.
Læs flere artikler om laktoseintolerans