Sommer og sol er for mange lig med udendørs spisning, måske endda udendørs tilberedning af mad. Men spiser du mad, der har stået lidt for længe ude i sommervarmen, kan det have meget ubehagelige følger.
Så føler du dig lidt mere end bare mæt efter maden, og begynder du at blive kvalm og få dårlig mave, så skal du være opmærksom. Måske har du fået madforgiftning.
En madforgiftning opstår, når man har spist mad, der indeholder toksiner (giftstoffer). Giftstofferne opstår, når der kommer bakterier i maden, og maden går i forrådnelse. Hvis man har lavet aftensmad dagen før og ikke har fået kølet sin mad ned hurtigt nok, kan bakterierne begynde at danne giftstoffer i maden. Vil man så spise resterne af sin mad dagen efter, vil man være i risiko for at få en madforgiftning.
Læs også: Solskoldning: Det kan du gøre
Hvordan føles en madforgiftning?
Symptomerne på madforgiftning er kvalme, opkast og diarre og symptomerne indtræder få timer efter, at man har indtaget den fordærvede mad. Man kan også opleve symptomer som feber og mavekramper.
Nogen forveksler en madforgiftning med en maveinfluenza eller -infektion, fordi symptomerne er lidt de samme. Ved madforgiftning vil symptomerne dog være meget mere udtalte og dominerende. Desuden skyldes madforgiftning bakterier, mens maveinfluenza skyldes virus eller infektion.
Hvad kan du gøre?
Netdoktor har spurgt farmaceut ved online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, om råd til, hvad man kan gøre, hvis man har fået madforgiftning.
Desværre er mulighederne for lindring og behandling ikke mange og en madforgiftning går typisk over af sig selv i løbet af kort tid.
Imran Asli Biyik fremhæver dog, at det er vigtigt, at man drikker rigtig meget vand - og også gerne saft - for at vedligeholde væskebalancen. Når man har opkast og diarre mister man nemlig rigtig hurtigt en del væske, så derfor er det vigtigt, at man også sørger for at indtage tilsvarende mængder væske.
Hvis symptomerne varer længere end et til to døgn, eller hvis man oplever mere alvorlige symptomer som for eksempel blodig afføring, bør man kontakte sin læge.
Hvordan undgår du madforgiftning?
Madforgiftning opstår, når man indtager mad, der indeholder giftstoffer. Derfor anbefaler Imran Asli Biyik, at man holder grundigt øje med, hvad man spiser.
Man bør være meget påpasselig med at spise mad, der har været opbevaret for varmt eller ikke er blevet nedkølet hurtigt nok efter tilberedning.
Ligeledes bør man være påpasselig med at spise mad, der ikke er varmet ordentligt op, inden det spises. Maden skal helst være rygende varm inden servering. Desuden bør man sikre sig at frugt og grønt, hvor der kan sidde rester af jord på, skylles grundigt, inden man spiser det.
Gode råd fra apoteket
Hvis du gerne vil slippe for en madforgiftning, er det bedste, du kan gøre, at holde godt øje med den mad, du indtager. Maden skal være opbevaret på køl og varmes godt op, inden den indtages.
Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, og Netdoktors egen artikel Madforgiftning