Hvor ligger bugspytkirtlen?
Bugspytkirtlen (pancreas på latin) er et aflangt organ, der ligger opadtil i bughulen. Bugspytkirtlen vejer 80-100 gram, er grårød med en nubret overflade og cirka 15 centimer lang.
Bugspytkirtlen er her markeret med rødt
Hvad er bugspytkirtlens funktion?
Bugspytkirtlen har flere funktioner. Den spiller blandt andet en rolle i fordøjelsen af den mad, vi indtager. Derudover danner den hormonerne insulin og glukagon.
Fordøjelse
Bugspytkirtelcellerne danner 0,5-1 liter fordøjelsessekret i døgnet. Sekretet bliver udskilt fra bugspytkirtlen gennem en kanal, der løber fra bugspytkirtlen og ind i tolvfingertarmen, hvor sekretet har sin effekt. Fordøjelsessekretet indeholder enzymer, der nedbryder føden i tarmene, og som gør det muligt for kroppen at optage næringsstofferne fra maden.
Hormoner
Udover at danne fordøjelsessekret producerer bugspytkirtlen også hormonerne insulin og glukagon, der regulerer sukkeromsætningen i blodet og kroppen. Kroppens blodsukker må hverken være for højt eller for lavt, da begge dele fører til utilpashed, kvalme og på længere sigt kan være med i udviklingen af forskellige sygdomme. Derfor finjusteres blodsukkeret løbende ved hjælp af henholdvis insulin og glukagon, som sørger for at skrue op og ned for optaget af sukker fra blodet.
Hvilke sygdomme findes der i bugspytkirtlen?
Nogle af de sygdomme, der er relateret til bugspytkirtlen, er:
Sukkersyge: Hvis bugspytkirtlen ikke danner tilstrækkeligt insulin, eller kroppen ikke reagerer normalt på insulinen, får man sukkersyge, og ens blodsukker stiger ved indtagelse af specielt mad med højt sukkerindhold, hvilket kan give en række symptomer og følgesygdomme.
Betændelse i bugspytkirtlen: Man kan få betændelse i bugspytkirtlen, hvilket typisk giver mavesmerter og nedsat produktion af fordøjelsessekret og hormonerne.
Kræft i bugspytkirtlen: Bugspytkirtelkræft rammer hyppigst ældre mennesker og ses sjældent hos personer under 50 år.