Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Mave og tarm

Tyndtarmen

Tyndtarmen er en del af mavetarmkanalen, hvor det meste af næringsstofferne fra vores indtagne mad, bliver optaget.


Opdateret: 30. September 2020

Hvad er tyndtarmen?

Tyndtarmen er en del af mavetarmkanalen. Den hænger sammen med mavesækken og fortsætter i tyktarmen. I tyndtarmen sker størstedelen af optagelse af næringsstoffer fra maden vi indtager.

Mavetarmkanalen

Hvor ligger tyndtarmen?

Tyndtarmen ligger i forlængelse af mavesækken og består af tolvfingertarmen (duodenum), hungertarmen (jejunum) og krumtarmen (ileum). Oftest omtales kun tolvfingertarmen og så “resten af tyndtarmen". Tyndtarmen udfylder meget af bughulen og ligger under de andre organer, omkranset af tyktarmen. Tolvfingertarmen er cirka 25-30 centimeter lang (eller hvad der svarer til 12 fingre) og snor sig hen over forsiden af bugspytkirtlen, inden den slår et knæk og bliver til tyndtarmsslynger. Tyndtarmsslyngerne udfylder resten af bughulen.

Tyndtarmens inddeling

Hvad er tyndtarmens funktion?

Tyndtarmens celler udskiller mucus - et flydende, slimet sekret - samt enzymer, som er med til at nedbryde den mad, der bevæger sig gennem tarmen. I tyndtarmen absorberes størstedelen af fedt, kulhydrat, protein og galde fra galdeblæren, som bevæger sig ud i blodet og omdannes eller optages af andre organer. Tyndtarmens væg er udstyret med en masse muskelstrøg, som, ligesom mavesækken, ælter maden, men også skubber den fremad i tarmkanalen, så den til sidst ender i tyktarmen. Ved overgangen til tyktarmen findes endnu en lille ringmuskel, som afslappes, så maden kan bevæge sig videre ind i tyktarmen.

Kan man blive syg i tyndtarmen?

Idet tyndtarmens celler bliver udsat for meget mekanisk "stress" af maden der bevæger sig forbi, sker der et stort udskift af celler i tarmvæggen. Steder, hvor der dannes mange nye celler, kan sommetider udvikle kræft, og det samme kan ske i tyndtarmen. Tyndtarmen kan også være sæde for den inflammatoriske sygdom Crohns sygdom, som kan give stærke mavesmerter og kræver livslang behandling.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.