Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Annoncørbetalt indhold | Medicin

5 myter om næsespray

Det er højsæson for forkølelse, og mens nogle bliver under dynen, tyer andre til næsespray. Vi kigger nærmere på næsesprayen og afliver eller bekræfter fem af de mest gængse myter knyttet til den.



Næsespray har ingen effekt

Fakta: Når du er forkølet og næsen er stoppet, sker det delvis fordi de små blodkar i næseslimhinden hæver og gør luftpassagen mere snæver. Vejrtrækningen gennem næsen besværliggøres, og du er nødsaget til at trække vejret ind gennem munden. En næsespray virker ved at reducere hævelsen af slimhinden, så luften igen kan trænge frit igennem. Når du kan trække vejret gennem næsen, får du en sundere vejrtrækning, idet luften filtreres af de små hår i næsen, og du kan således mindske risikoen for bakterieinfektioner. For at næsesprayen får de bedst mulige forudsætninger for at virke, er det en god idé at pudse næsen godt, inden du giver næsen et pust med næsesprayen.

Næsen irriteres og udtørres

Fakta: En næsespray er skabt til kortvarig anvendelse ved forkølelse. Anvender du den i en længere periode end de anbefalede 10 dage, hvor den bruges maksimum tre gange dagligt, vil du derfor kunne opleve irritation, da slimhinden har brug for restitution, før den igen er modtagelig for næsespray.

Du bliver afhængig

Fakta: Såfremt du anvender næsesprayen længere end anbefalet, kan det resultere i, at næseslimhinden fortsætter med at hæve, og du vil således føle, at du bliver afhængig af næsesprayen. Derfor er det vigtigt, at du tager brugsanvisningen alvorligt og kun bruger næsesprayen i maksimum 10 dage. Er du kommet til at bruge næsesprayen for længe, og kan du ikke stoppe, bør du kontakte din læge, som kan undersøge, om der skulle være noget andet i vejen. Allergi, polypper eller særligt følsomme slimhinder kan nemlig være årsagen til, at du føler behov for at fortsætte brugen af næsesprayen, og skulle dette være tilfældet, kan det kræve behandling på anden vis.

Det er ubehageligt

Fakta: Hvorvidt det føles ubehageligt at bruge en næsespray, må være op til den enkelte at vurdere, ligesom du også må vurdere, om et pust med næsesprayen er mere ubehageligt end en stoppet næse. Der kan være forskel på hvordan man oplever dét at bruge næsespray og der er også forskel på de enkelte sprays; nogle næsesprays har en næsevenlig pumpe, som forstøver væsken og giver en god fordeling af dosis i næsen. Spørg eventuelt på apoteket.

Den gør mig ikke rask

Fakta: Næsesprayen kurerer ikke en forkølelse i sig selv, men med en næsespray får din krop bedre forudsætninger for at blive rask, end hvis du ikke bruger den. Dels sikrer den, at du kan trække vejret gennem næsen, som opvarmer og filtrerer luften du indånder. Dels hjælper den til, at du får en bedre søvn, som medvirker til, at du kommer dig hurtigere over forkølelsen.

Læse mere: Sådan bruger du næsespray korrekt 

 

Forbrugerinformation for Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret.

Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt.

Bør ikke anvendes til børn under 2 år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behandlede, oplever en eller flere af følgende bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvnløshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 44 86 86 86 – www.otrivin.dk. Dato for produktresumé 08/2016.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.