Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Medicin

Baldrian

Lægeplanten valeriane, også kaldet baldrian, er et af de mest anvendte naturmidler mod uro og søvnløshed gennem tiderne. I Danmark er midler med baldrian godkendt som naturlægemidler.

Opdateret: 1. Februar 2000

Lægeplanten valeriane, også kaldet baldrian, er et af de mest anvendte naturmidler mod uro og søvnløshed gennem tiderne. I Danmark er midler med baldrian godkendt som naturlægemidler. Det giver forbrugerne en vis sikkerhed for kvaliteten af produkterne og deres indhold af de kemiske stoffer, der menes at have en beroligende virkning.

Et naturlægemiddel mod søvnløshed og uro

Baldrian stammer fra roden af valerianeplanten, Valeriana officinalis. Midlet har i mange tusinde år været brugt som naturmiddel mod søvnløshed, kramper, migræne, gigt, nervøse lidelser og endda ved bedøvelse. I dag er baldrian et godkendt naturlægemiddel mod uro og søvnbesvær. Lægemiddelstyrelsen har gennemgået den europæiske og amerikanske litteratur, der findes om planten, og givet grønt lys for, at midlet har en virkning mod lette symptomer på uro og søvnbesvær, som man normalt ikke ville søge læge for.

Hvordan virker midler med baldrian?

Naturlægemidler med baldrian er eksempler på det dilemma, mange naturlægemidler er i. På den ene side er indholdet af de virksomme stoffer i midlerne svære at deklarere, da det kan ændre sig fra den ene plante til den anden afhængigt af blandt andet høsttid og nedbør. På den anden side indeholder baldrian et så bredt spektrum af sløvende stoffer, at roden under normale omstændigheder får en vis sløvende effekt. Resultatet er, at de forskellige baldrian-produkter på markedet indeholder ulige dele af de kemiske stoffer fra baldrian. Der er altså ikke samme indhold af virksomme stoffer i alle naturlægemidlerne.

De mange studier af baldrian, der er lavet på mennesker og dyr, har dog vist, at baldrian faktisk har en mildt sløvende effekt. Man har kunnet måle, at baldrian indeholder nogle kemiske stoffer, der virker som budbringere mellem hjernens celler. Nogle af stofferne kan virke som hæmmende signalstoffer eller øge virkningen af andre hæmmende signalstoffer i hjernen, og på denne måde giver baldrian den sløvende virkning.

Virkningen udforskes stadig

Der forskes stadig i baldrians virkning på mennesker, fordi det endnu ikke helt er afklaret, hvordan de aktive stoffer i planten virker, selv om man har undersøgt de kemiske udtræk af planten grundigt. Samtidig ved man endnu ikke så meget om langtidsvirkningen af baldrian på kroppen.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er baldrian et af de bedst undersøgte naturlægemidler i Europa. Man har derfor kunnet lave en såkaldt monografi over virkningen, som er fælles i alle de europæiske lande. Monografien slår fast, at virkningsmekanismen ikke kendes, men at en hel del undersøgelser på mennesker viser, at de oplever en beroligende virkning af baldrian.

Samtidig fremgår det af monografien, at en dosis på højst to til tre gram før sengetid ikke virker sløvende dagen efter, man har taget den, men at man ikke bør køre bil lige efter en dosis. Hvis man til gengæld får for meget af den beroligende plante, over 20 gram, kan man få symptomer på forgiftning, blandt andet træthed , mavesmerter og uro. Symptomerne på en overdosis kan dog forsvinde af sig selv indenfor et døgn.

Nye undersøgelser på 102 mænd og kvinder i 1999 har bekræftet, at baldrian i normale doser ikke påvirker kroppen dagen efter, man har taget en dosis. Det vil sige, at man ikke bliver sløv og uoplagt, som man kan blive det med den stærkere sovemedicin .

Har baldrian bivirkninger?

Baldrian har tilsyneladende ingen særlige bivirkninger. Effekten af at spise baldrianrod over længere tid er dog ikke kendt. Derfor bør man kun bruge baldrian til kortere perioder med søvnløshed. Desuden anbefales det ikke at tage baldrian, hvis man skal køre bil eller betjene maskiner, da midlet kan sløre reaktionsevnen. Man mener dog ikke, der er nogen problemer med at drikke alkohol samtidig med, at man tager en tablet med baldrian. Nogle af de stoffer, man mener, kan være aktive virkemidler i baldrian, er rent faktisk giftige. Men de bliver nedbrudt i mavesækken, før de når at blive optaget i kroppen. Man kender ikke virkningen af baldrian under graviditet og amning, og derfor bør midlerne ikke bruges her.

Hvilke midler med baldrian kan man købe?

Der findes for tiden knap 20 godkendte naturlægemidler med baldrian. Nogle af naturlægemidlerne er kombineret med andre plantemidler, for eksempel citronmelisse og humle, der også menes at have en beroligende virkning. Salus Urte Te indeholder også perikon, som virker mod nedtrykthed og tristhed. Midlerne indeholder alle en mængde baldrian, der skulle kunne udløse en effekt mod søvnløshed ved to til fire tabletter før sengetid.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kombination med perikon kan påvirke anden medicin

Midler med baldrian kombineret med andre naturstoffer kan have bivirkninger, eller de kan ligefrem modvirke effekten af anden medicin, som man er i behandling med. For eksempel indeholder Salus Urte Te foruden baldrian det opkvikkende middel perikon, som kan have uheldige virkninger, hvis man samtidig er i behandling med medicin mod depressioner , blodpropper (warfarin), p-piller, visse antibiotika, vanddrivende midler eller midler mod aids og hiv.

Andre naturlægemidler med baldrian i kombination med melisse, humle og passionsblomst, for eksempel Valerina Nat og Relaxin Nat, menes til gengæld ikke at kunne skade ved samtidig brug af anden medicin. Det er dog som hovedregel altid en god idé at spørge sin læge eller på apoteket, om der er problemer med at bruge anden medicin sammen med naturlægemidler. Et typisk naturlægemiddel med baldrian koster på apoteket omkring 30 kroner for en pakke med 40 styk. Prisen for en dagsdosis er derfor cirka 1,50-3,00 kroner, når man tager to til fire tabletter.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.