Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Vagtlægen | Medicin

Smerter og smertestillende medicin

Denne side indeholder generelle informationer om smerter og du kan finde links til sider, der fortæller om bestemte smerter.

Opdateret: 30. November 2017

Smerter og smertestillende medicin:

Denne side indeholder generelle informationer om smerter og du kan finde links til sider, der fortæller om bestemte smerter.

Jeg har smerter - kan jeg tage smertestillende medicin?

Om du skal tage medicin eller ej afhænger af, hvilken slags smerter du har. Smerter er et signal om, at der er noget galt med kroppen.

Ømme muskler og hovedpine for eksempel kan man sagtens lindre med smertestillende medicin. Men man skal så ikke bruge det til at gå ud og belaste kroppen endnu mere med hårdt arbejde eller sport, da smerten så kan blive forværret, eller man for eksempel kan skade musklerne.

Hvornår skal man søge læge?

Man kan ikke sige noget fast om, hvornår man selv skal bruge smertestillende medicin, og hvornår man skal se en læge. Men en god rettesnor vil være, at du skal føle dig tryg ved dine smerter.

Hvis smertetypen er velkendt fra tidligere, så har man måske en erfaring og en bedre fornemmelse af, hvor meget man kan holde til, end hvis smerterne ikke er velkendte.

Smerter, man ikke kender, kan man altid henvende sig til egen læge med. Selv om det så viser sig at være harmløst, så er det helt på sin plads. Så ved man, hvad det er, og kan måske selv gøre noget for at lindre smerterne.

Smertetyper

  • Mavesmerter: Her skal man skelne mellem smerter fra mavesækken og smerter, der kommer fra tarmene og andet.

  • Ryg og lændesmerter: Her ser man blandt andet på, om det er opstået pludseligt eller har varet i længere tid. Diskusprolaps er smertefuldt, men faktisk behandler man i høj grad med aflastning af ryggen, genoptræning og smertestillende midler.

  • Brystsmerter kan også have mange årsager. Svarer smerterne til hjerteproblemer - Eller er det muskelsmerter, mavesyre i spiserøret eller lungebetændelse.

  • Hovedpine

  • Underlivssmerter kan også have mange årsager.

Smertestillende håndkøbsmedicin - hvad er det?

Det virksomme stof står altid anført på pakningen sammen med handelsnavnet. Nedenfor kan du se beskrivelsen på tre virksomme stoffer, der fås i håndkøb:

  • Paracetamol: Smertestillende og febernedsættende. For eksempel Panodil, Pamol eller Pinex.

  • Ibuprofen: Smertestillende. Bør undgås, hvis du har tendens til mavesår. For eksempel Brufen, Ibumetin eller Ipren.

  • Acetylsalicylsyre: Smertestillende og febernedsættende. Bør undgås, hvis du har tendens til mavesår. For eksempel Treo eller Kodimagnyl.

Hvad kan jeg selv gøre mod lettere smerter?

Voksne:

Start med to tabletter 500 mg Paracetamol, så man i alt får 1000 mg paracetamol. Hvis der er behov for det, kan der tages endnu to tabletter efter fire til fem timer. Maksimal dosis er to tabletter Paracetamol fire gange i døgnet med seks timers mellemrum. Paracetamol fås i håndkøb.

Man kan tillægge Ibuprofen til Paracetamol behandling. Ibuprofen må tages på 3 doser om dagen med 8 timers mellemrum. Ibuprofen findes i 200, 400 og 600 mg dosis. 200 mg fås i håndkøb, mens 400 og 600 mg er receptpligtigt. Ibuprofen må maksimalt benyttes 7 dage i træk, da de kan have bivirkninger. Derudover kan der være forhold som taler imod brug af Ibuprofen for eksempel graviditet, hjertesygdom, nyresygdom med mere.

Mere medicin end anbefalet maksimal dosis giver ikke større effekt, men øger risikoen for bivirkninger.

Børn:

Børn under 2 år må kun få smertestillende medicin efter aftale med lægen. Større børn med feber og smerter kan få Paracetamol. Paracetamol findes som tabletter, i flydende form (opløsning) og som stikpiller til endetarmen. Giv ikke smertestillende medicin, hvis du ikke ved, hvorfor barnet har smerter. Større børn kan fint få tabletterne hvis de kan sluge dem, mens man med fordel kan benytte opløsning til mindre børn og stikpiller til helt små børn.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Gravide:

Gravide bør bruge mindst muligt smertestillende medicin, og hvis nødvendigt, så paracetamol.

Hvad hvis den smertestillende medicin ikke virker?

Der kan være mange årsager til, at den smertestillende medicin ikke har den virkning man ønsker. Det kan være man skal have en anden type medicin eller at dosis ikke har været korrekt, man skal dog aldrig tage mere end angivet på pakken.

Kontakt lægen med det samme, hvis:

  • Du har brystsmerter, der stråler ud i venstre arm

Kontakt lægen i løbet af 24 til 48 timer, hvis:

  • Smerten er pludseligt opstået
  • Smerten ikke synes at aftage efter et par dage
  • Smerten er uudholdelig

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.