Op mod 10 procent af os kommer til at døje med en smertefuld hælspore i løbet af vores liv. Hidtil har ismassage, fodindlæg og piller mod betændelse været rådet, men dansk forskning har påvist en bedre og mere effektiv behandling, som du kan udføre i din egen stue.
Fænomenet ’hælspore’ er en overbelastning af trædepuden under hælbenet, som giver kraftige smerter, når man går. Tilstanden vil under alle omstændigheder brænde ud af sig selv, men det kan tage helt op til et år.
Læs også: Hælspore: Hvad er tegnene?
Simpel øvelse mod hælspore
De kraftige igangsætningssmerter fra hælsporen kan dog trænes væk ved hjælp af en simpel styrketræningsøvelse, viser forskning fra Aalborg Universitet.
Gennem et tre måneder langt forskningsstudie blev 48 testpersoner med hælspore undersøgt og observeret. Den ene halvdel af gruppen lavede en udstrækningsøvelse, mens den anden halvdel udførte 'traditionel behandling' i form af fodindlæg og ismassage. Resultaterne afslørede, at testpersonerne, der udførte øvelsen, forbedrede deres tilstand dobbelt så hurtigt som testgruppen, der ikke gjorde.
Michael Skovdal Rathleff, der er fysioterapeut og post.doc. ved Aalborg Universitet og medlem af AAU’s forskningsgruppe for Muskuloskeletal Smerteforskning, fortæller:
- Medicin som Ibuprofen og Cortison hjælper måske her og nu, men ikke på lidt længere sigt. Til gengæld viste vores studier, at den ganske simple øvelse virkelig gør en forskel, og det er en stor glæde for mig og andre fysioterapeuter.
Debat: Ondt i hælen - er det en hælspore?
Sådan laver du øvelsen:
-
Stil dig på et trappetrin eller en stepbænk med det forreste af din fod på trinnet, så hælen er fri.
-
Placér et håndklæde eller viskestykke under dine tæer, så tæerne krummer.
-
Vip nu hælen op og ned.
-
Udfør gerne øvelsen 12 gange af 3 sæt.
Få flere nyheder om din sundhed i Netdoktors nyhedsbrev!
Kilde: Forskningsstudie fra Aalborg Universitet