Annonce

Forstuvninger generelt

Hvad er en forstuvning?

En forstuvning er en beskadigelse af ledbånd og/ eller bløddele omkring et led. Forstuvninger varierer i sværhedsgrad fra banale til alvorlige ledbåndsskader. Symptomerne er hævelse, smerter og nedsat funktion af leddet.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan får man en forstuvning?

Forstuvning opstår, når et led bevæges ud over, hvad der er normalt for leddet. Der kan være tale om mere eller mindre voldsomme bevægelser. Der opstår hævelse og smerter i leddet. I lette tilfælde kommer smerterne og hævelsen efter nogle timer, i svære tilfælde kommer hævelse og smerterne straks. Forstuvning er hyppig i ankelled, knæled og fingerled og sker ofte ved vrid, fald, sport og ulykker.

Skal man søge læge?

Det kan ofte være svært selv at bedømme, hvor alvorlig skaden er. I lettere tilfælde behøver man ikke umiddelbart søge læge/skadestue, men kan selv påbegynde RICE-behandling (se senere) og afhængig af forløbet evt. senere søge læge. I sværere tilfælde med nedsat funktion af fingerled eller smerter i knæ- eller ankelled som bevirker, at man ikke kan støtte på benet, bør man søge læge/skadestue. I disse tilfælde vil man ofte tage et røntgenbillede for at udelukke knoglebrud. I tilfælde med tydelig, hurtigt indsættende hævelse af knæled, bør man søge skadestue, selv om man kan støtte på benet.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad kan man selv gøre?

For at undgå eller mindske hævelse, skal man påbegynde RICE-behandling hurtigst muligt efter skaden. Gælder primært ankel- og knæskader.

RICE er en forkortelse af Rest (hvile), Ice (is), Compression (tryk) og Elevation (beskadiget led holdes højt).

Rest: holde leddet i ro i 1-2 døgn for at forhindre forværring af skaden.

Ice: Der skal lægges noget koldt på det skadede led. Det kan være ispose eller pose frosne ærter. Der skal noget klæde mellem isen og huden, ellers kan der opstå forfrysninger af huden. Der lægges is på i 20 minutter hver time og minimum 3 timer, men gerne op til 1 døgn.

Compression: Der lægges en fast, men ikke snærende forbinding. I forbindelse med isbehandling lægges den uden på isen, ellers direkte på huden. Forbindingen skal ikke anvendes om natten.

Elevation: Leddet skal de første dage holdes over hjertehøjde. Når man ligger, kan benet lejres på nogle puder, når man sidder, kan benet lejres på et bord eller stol.

Varighed af forstuvning

Afhængig af sværhedsgraden vil der ofte være normal ledfunktion i løbet af 3-6 uger, enkelte gange kan det dog tage længere tid. Sjældent kan der være behov for operation på lidt længere sigt, især efter kraftig ankelforstuvning hos yngre, såfremt de har tendens til at vrikke over i ankelen.

Kan jeg undgå, at det sker igen?

Ja, ved at udføre forskellige øvelser. For at styrke knæ og ankler kan man for eksempel stå på et ben eller bedre, anvende vippebræt jævnligt. Det er også en god idé at varme op og strække ud, inden man skal dyrke sport.

Sidst opdateret: 15.10.2009

Seneste brevkassesvar om Muskler, led og knogler

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce