Annonce

Prognose: 70 procent vil være overvægtige i 2045

Ny prognose viser, at 70 procent af danskerne risikerer at være overvægtige inden for de næste 25 år. Allerede nu døjer over halvdelen med overvægt.

Overvægt er en stigende udfordring i den danske befolkning, og den er en klar risikofaktor for en lang række alvorlige sygdomme. Særligt hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse kræftformer.

Det går den forkerte vej

I dag er over halvdelen af danskerne overvægtige, og udviklingen har fået Kræftens Bekæmpelse til at lave en videnskabelig fremskrivning af overvægt i den danske befolkning frem til 2045. Fremskrivningen er et forsøg på at vise, hvor mange procent af danskerne, der vil være overvægtige, hvis udviklingen fortsætter.

Fremskrivningen viser, at knap 70 procent af den voksne danske befolkning risikerer at være overvægtige i 2045.

Læs også: Vægttab på en effektiv og sund måde

Overvægt er ikke kun din egen skyld

Sund kost og motion er det bedste værn mod overvægt, men også arvelighed og tarmbakterier spiller en rolle. Derudover slår ernæringsfaglig seniorkonsulent Natasha Selberg hos Hjerteforeningen fast, at overvægt også påvirkes af vores samfund:

- Vi har simpelthen konstrueret et samfund, der er uhensigtsmæssigt for vores sundhed, og som gør det svært at spise sundt og med måde. Og dermed bevare normalvægten. Vi er samtidig også blevet mere og mere inaktive. Vi lever i det, man kan kalde et fedmefremmende samfund, siger hun.

Det hænger blandt andet sammen med en ændret madkultur, hvor usund mad er billig og nemt tilgængelig, kombineret med at vi bevæger os mindre og har mere stillesiddende jobs.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du er overvægtig eller ønsker at forebygge de ekstra kilo på sidebenene, så kan du få mere viden, gode råd og inspiration til sund kost og motion her:

Læs mere: Netdoktors sektion om overvægt og vægttab

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Hjerteforeningen

Sidst opdateret: 06.08.2020

Annonce