Efteråret er lig med gåture i de danske skove, men det er også sæson for flåter. Statens Serum Institut har for nyligt fundet flåter i Tisvilde Hegn, der bærer TBE-virus.
Efteråret har meldt sin ankomst, og det betyder også at svampe- og bærsæsonen i Danmark for alvor er skudt i gang. Svampejagt og andre udendørs aktiviteter kan dog resulterer i flåtbid, derfor er det vigtig at få tjekket sig selv for flåter efter en tur i skoven.
Læs også: Sådan fjerner du en flåt
Skal du opholde dig i Tisvilde Hegn, bør du være særlig opmærksom. Området i Nordsjælland er nemlig det naturområde i Danmark, hvor der i denne efterårssæson er fundet flåter, der indeholder TBE-virus eller Tick-Borne Encephalitis, bedre kendt som Centraleuropæisk hjernebetændelse. Det oplyser Statens Serum Institut.
11 personer. Så mange personer i Danmark har fået konstateret TBE-virus ifølge Statens Serum Institut. Tre af dem er formentlig blevet smittet i Tisvilde Hegn. Risikoen for at blive bidt af en flåt med TBE-virus er derfor lav, men Statens Serum Institut opfordrer alligevel alle, der har tænkt sig at besøge naturområder i Danmark til at få tjekket sig selv og sine nærmeste for flåtbid efter en tur i skoven.
Læs også: Centraleuropæisk hjernebetændelse
Man kan aldrig helt gardere sig mod flåtbid, men med få forholdsregler kan du mindske risikoen for at blive bidt af de små mider.
1. Tøj der dækker hele kroppen
Færdes du i skoven kan du undgå flåtbid ved at pakke din krop ind i tøj, der dækker hele kroppen. Et godt råd er at iklæde sig en langærmede trøje og lange bukser. Et andet tip er at iføre sig et par støvler eller trække sine strømper ud over bukserne.
2. Midler mod myggestik
Selvom det ikke er myggestik, du forsøger at undgå, så har myggespray og andre myggeafvisende produkter vist sig at virke mod flåter. Et godt råd er derfor at få sprayet myggespray på kroppen, inden man drager på skovtur.
3. Hold dig til stien
Selvom det kan være spændende at udforske skoven på egen hånd, kan det anbefales at holde sig til stierne, hvis man ønsker at minimere risikoen for flåtbid.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilde: Statens Serum Institut
Sidst opdateret: 21.10.2019