Annonce

Knogleskørhed: Ekspert efterlyser handling

En halv million danskere lider af knogleskørhed uden at vide det. Det betyder, at de ikke får forebygget de mange alvorlige skader og følger, som sygdommen kan give. Professor kalder situationen alvorlig og efterlyser en ny politisk indsat på området.

- Konsekvenserne er veldokumenterede. Nu skal vi have handling, for det er vigtigt for både patienten og samfundet, at osteoporose opdages og behandles i tide, så nye knoglebrud kan forebygges, siger professor, dr. med. Bente Langdahl, der forsker i knogleskørhed og er overlæge på Afdeling for Diabetes og Hormonsygdomme på Aarhus Universitet.

Det er nemlig et faktum at flere hundredetusinde danskere lider af knogleskørhed eller er i risiko for at udvikle sygdommen uden at vide det. Det medfører, at de ikke modtager den rette behandling og forebyggende indsats, som kan forhindre brud på arme og hofter, tab af førlighed og tidlig død.

Læs også: Hvad er knogleskørhed

Politisk indsats nødvendig

I efteråret anbefalede Sundhedsstyrelsen, at sundhedspersonalet på sygehusene bliver bedre til at opspore knogleskørhed blandt de danskere, der allerede har haft et brud. Ifølge Bente Langdahl er det dog alt for sent, og det er nødvendigt med en helt ny indsats. Hun efterlyser i stedet en national plan og en politisk indsats, der forpligter hele sundhedsvæsenet til at tage ansvar og opspore de personer, der er i farezonen for at udvikle knogleskørhed:

- Det danske sundhedsvæsen er under stort økonomisk pres med krav fra mange sider. Jeg har ingen tro på, at sygehusene selv vil løfte opgaven med opsporing og behandling af osteoporose, hvis ikke den nye sundhedsminister forlanger en national handlingsplan, siger Bente Langdahl.

Læs om Andrea, der har knogleskørhed: "Jeg vidste ikke, jeg var i risikozonen"

Sygdommen koster dyrt

I en netop afsluttet undersøgelse fra Netdoktor og Osteoporoseforeningen har 2.100 danskere svaret på spørgsmål om deres helbred og livsstil samt om de har forældre eller søskende med knogleskørhed. Her viser resultaterne, at næsten halvdelen af dem, der har tegn på at få knogleskørhed, ikke selv vurderer, at de er i risikogruppen.

Knogleskørhed svækker knoglerne indefra, og det resulterer i porøse knogler, der kan føre til knoglebrud ved blot et blødt fald og i værste tilfælde for tidlig død. Sygdommen er generelt underdiagnosticeret blandt patienter med hoftebrud. Her viser både danske og udenlandske undersøgelser nemlig, at meget få patienter tilbydes undersøgelser og behandling efter et sådan brud.

I den sammenhæng fastslår undersøgelser fra blandet andet Aalborg Universitet, at de mange følger af knogleskørhed hvert år koster samfundet milliarder af kroner.

Se også: Test din viden om knogleskørhed

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktor og Osteoporoseforeningen

Sidst opdateret: 14.08.2019

Annonce