Hver dag får 40 danskere en diagnose med en kræftform, der skyldes miljø eller livsstil. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
For første gang i Danmark har forskere sat tal på, hvor mange kræfttilfælde der kan forebygges hvert år. Der er tale om de tilfælde af kræft, der skyldes faktorer i livsstil og miljø for eksempel tobaksrygning, alkohol, overvægt og uv-stråler.
I alt bliver der stillet omkring 45.000 kræftdiagnoser i Danmark hvert år, og den nye undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at næsten en tredjedel af de diagnoser kan forebygges. I den nye undersøgelse fandt forskerne nemlig, at mere end 14.000 tilfælde skyldes faktorer i livsstil eller miljø.
Læs også: Få overblik over de tre nationale kræftscreeningsprogrammer
Nogle af de mest udbredte kræftformer i Danmark er bryst-, lunge-, tyktarms- og modermærkekræft. Forskerne bag undersøgelsen vurderer, at 8.617 tilfælde årligt med en af disse kræftsygdomme potentielt kan forebygges, fordi de skyldes faktorer i livsstil eller miljø.
Brystkræft er blandt andet koblet til overvægt og alkohol, rygning og luftforurening er hyppige årsager til lungekræft, mens rygning, overvægt og alkohol kan øge risikoen for at få tyktarmskræft.
Den nye undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse er den første til at sætte danske tal på, hvor mange kræfttilfælde der skyldes miljø og livsstil, og som altså kunne have været forebygget. Resultatet af undersøgelsen er i tråd med lignende undersøgelser foretaget i udlandet. Undersøgelsen er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science Reports.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Rapporten “Kræft i Danmark 2021” fra Kræftens Bekæmpelse
Sidst opdateret: 01.03.2022