Annonce

5 spørgsmål om forkølelsessår

Det starter med en prikkende og stikkende fornemmelse i huden, og så kommer der små væskefyldte blærer. Det er forkølelsessår.

Forkølelsessår er en ret almindelig sygdom, som er karakteriseret ved grupper af små væskende blærer på en rød og hævet hud eller en slimhinde. Blærerne heler uden ardannelse, men omkring 40 procent, der er smittet med virussen, får tilbagevendende herpesudbrud - som regel et par gange om året.

Læs også: Hvad er forkølelsessår?

Hvornår smitter forkølelsessår?

Forkølelsessår smitter typisk, når der er kommet blærer frem. Forkølelsessår smitter kun ved kys, sex eller anden direkte kontakt. Efter lidt tid vil et forkølelsessår danne skorpe, som falder af efter otte til ti dage. Når der er kommet skorpe på alle dele af forkølelsessåret, smitter det typisk ikke længere.

Man skal være opmærksom på, at det faktisk er muligt at smitte med herpes, selvom man ikke har et udbrud, i omkring fem procent af den symptomfrie periode.

Kan man smitte sig selv andre steder på kroppen?

Ja, det kan man godt. Hvis man har et sår eller en rift, der kommer i kontakt med den væske, der dannes i blærerne ved forkølelsessår, kan der komme en infektion med herpesvirus. Undgå derfor direkte kontakt med forkølelsessåret eller vask hænder efter du har rørt det.

Kan sol og kulde fremprovokere forkølelsessår?

Ja, det kan det godt. Det er forskelligt fra person til person, hvad der kan udløse et herpesudbrud. Nogle af de typiske faktorer, der kan sætte gang i et forkølelsessår, er en større mængde sollys, kulde, menstruation, stress og febersygdom. Hos nogle synes der dog ikke at være en direkte udløsende årsag.

Kan man forebygge forkølelsessår?

Der findes ikke nogle veldokumenterede metoder til at forebygge et forkølelsessår. En almindelig sund levevis med varieret kost, motion og tilstrækkelig søvn vil dog styrke kroppens immunforsvar. Man mener desuden, at en kost med et lavt indhold af aminosyren arginin skulle mindske antallet af udbrud, men dette er dog stadig udokumenteret.

Kan forkølelsessår helbredes?

Nej, herpes-virus kan ikke kureres. Når først man har haft en infektion, forbliver den i kroppen for altid. Man kan forkorte perioden, hvor såret er i udbrud med forskellige cremer, som man kan få i håndkøb, eller lægen kan i visse tilfælde give en tabletbehandling, hvis man har svære, hyppige udbrud, eller hvis immunforsvaret er svækket.

Læs mere om: Behandling af forkølelsessår

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egne artikler: Forkølelsessår, spørgsmål om forkølelsessår og Behandling er forkølelsessår.

Sidst opdateret: 18.12.2018

Annonce