Annonce

HPV-vaccine til drenge bliver gratis

HPV-vaccinationen bliver ikke længere kun tilbudt gratis til piger, men også til drenge der fylder 12 år fra d. 1. juli 2019 Vaccinen beskytter mod kønsvorter og forskellige former for kræft.

HPV-vaccinationen er allerede gratis for piger, og fra den 1. juli 2019 skulle den efter planen nu også blive gratis for drenge, skriver DR. Det gælder dog kun drenge, der fylder 12 år den 1. juli 2019 eller senere og indtil disse drenge fylder 18 år. Det vil sige, at drenge, der er fyldt 12 år inden denne dato, ikke tilbydes en gratis vaccine.

Grundet den nuværende parlamentariske situation er det dog ikke muligt at tilbyde vaccinen fra den 1. juli, oplyser Statens Serum Institut. Vaccinen forventes i stedet at blive indført den 1. september 2019 og vil fortsat omfatte drenge, som er fyldt 12 år den 1. juli 2019 eller derefter.

Derfor bør drenge også vaccineres

Der findes forskellige typer HPV-virus, og i mange tilfælde er de ikke farlige og forsvinder igen af sig selv efter 8-12 måneder. Det er dog ikke altid, at HPV er ufarlig, og derfor er vaccinationen vigtig.

I dag er vaccinen bedst kendt for at beskytte piger mod livmoderhalskræft. Men i nogle tilfælde kan en HPV-infektion også føre til kønsvorter og i sjældnere tilfælde kræft ved eksempelvis endetarmsåbningen og i penis. Hvert år rammes cirka 40 danske mænd af analkræft, og 8.000 mænd behandles for kønsvorter.

Når man får HPV-vaccinationen, danner kroppen antistoffer mod HPV, så immunforsvaret kan bekæmpe virussen, hvis man bliver udsat for smitte. Med denne vaccination er det forventet, at man kan undgå 85 procent af tilfældene med analkræft og 90 procent af tilfældene med kønsvorter.

Læs mere om HPV

Sådan smitter HPV

Risikoen for at blive smittet med HPV er stor, hvis man har et aktivt sexliv med skiftende partnere. Det skønnes, at cirka 80 procent bliver smittet i løbet af deres liv. HPV smitter ved samleje, oral- og analsex, ved at kønsorganerne berører hinanden og endda ved dybe kys. Virussen findes tilmed ikke kun på selve kønsorganerne, men også på huden omkring. Derfor er man heller ikke fuldstændig beskyttet mod HPV, hvis man bruger kondom.

Læs også: Flere piger vaccineres mod HPV

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: DR, Statens Serum Institut og Netdoktors egen artikel: Beskyt dig mod HPV

Sidst opdateret: 20.06.2019

Annonce