Et nyt studie viser, at kvinder over 64 år har højere risiko for at dø af livmoderhalskræft end hidtil antaget. Sundhedsstyrelsen følger fortsat op på, om anbefalingerne om screening skal ændres.
Kvinder over 65 år har større risiko for at dø af livmoderhalskræft end yngre kvinder, og nu viser et nyt studie, at risikoen er større, end man har troet, fremgår det af en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet
"Faktisk er dødeligheden blandt kvinder over 65 år 25-30 procent højere end hidtil antaget," siger postdoc. og læge Anne Hammer fra Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, og Aarhus Universitetshospital, der står bag det nye studie, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavia.
Forskerne kiggede på dødeligheden af livmoderhalskræft i Danmark fra 2002-2015, og her skilte de +65-årige sig markant ud. Eksempelvis var dødeligheden mere end fem gange højere hos kvinder på 75-79 år end hos kvinder på 40-45 år.
I Sundhedsstyrelsen er man allerede bekendt med, at der er høj forekomst og dødelighed af livmoderhalskræft blandt ældre kvinder. Det kan der være forskellige mulige forklaringer på, lyder det i en skriftligt svar fra styrelsen.
"Èn af dem kan være, at kvinderne ikke har haft samme screeningstilbud igennem livet som yngre kvinder", skriver Marlene Øhrberg Krag, der er centerchef i Sundhedsstyrelsen.
Hun tilføjer, at styrelsen løbende vurderer, om der kommer ny viden, som giver anledning til at ændre anbefalingerne for kræftscreeningsprogrammerne:
"I 2017 var der et tilbud til alle kvinder født før 1948 om at blive screenet for livmoderhalskræft med HPV- test. Vi er ved at følge op på erfaringerne fra dette tilbud og vil se på, om det bidrager med ny viden på området.”
Som reglerne er i dag, bliver alle kvinder mellem 23-49 år tilbudt screening hvert 3. år, mens kvinder mellem 50-59 år bliver indkaldt til screening hvert 5. år. Kvinder i alderen 60-64 år bliver testet for HPV og forlader screeningsprogrammet, hvis de bliver testet negativ. HPV er et virus, som er skyld i 99% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.
Ifølge Anne Hammer er en negativ test dog ingen garanti for, at man ikke får sygdommen, efter at screeningen ophører.
"For HPV-virussen, der er årsag til kræften, kan ligge latent i kroppen", siger hun i pressemeddelelsen.
I en opfølgende mail uddyber hun denne problematik. Her forklarer hun, at i andre studier, hun arbejder med, ser man, at HPV kan påvises som en "ny" infektion hos ældre kvinder, selvom de ikke har seksuelt samvær.
"Det leder tanken hen imod, at den må have ligget latent i slimhinden og er blusset op på baggrund af et svækket immunforsvar og ikke nylig smitte. Ligeledes bekræftes HPV at kunne blusse op, når immunforsvaret svækkes i dyremodeller”, skriver Anne Hammer i sin uddybende kommentar.
I følge Anne Hammer er der – især med de nye studier - rigeligt med grundlag for, at man sætter ekstra ind over for de ældre. Det kunne for eksempel være at forbedre diagnostikken af celleforandringer eller forlænge screeningsprogrammet. Indtil da er der kun en ting at gøre, mener hun - nemlig selv at holde øje med symptomer som blødning og ændret udflåd.
Typiske symptomer på livmoderhalskræft er:
Desværre viser symptomerne sig ofte først i de mere fremskredne stadier af sygdomsforløbet. Livmoderhalskræft inddeles i fire kliniske stadier: I, II, III og IV. Udsigterne til behandling og chancen for at overleve sygdommen er bedre jo lavere stadium, sygdommen diagnosticeres i. Kilde: Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen: Screeninger for livmoderhalskræft, Anbefalinger (2018)
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Sidst opdateret: 04.04.2019