Annonce

Bliv fri for fodsvamp

Indelukkede fødder i svedige og sommervarme sko kan give fodsvamp. Her kan du få Netdoktors tips til at slippe af med fodsvamp og få lækre sommerfødder.

Har du gået rundt i stramme og svedige sko hele dagen? Eller har du måske været i poolen for at køle ned i sommervarmen? Er dine fødder blevet røde og skællende? Så har du måske fået fodsvamp.

Fodsvamp kan komme hele året, men de svampe, der forårsager fodsvamp trives godt i varme og fugtige miljøer. Derfor er fødderne ekstra udsat, når det bliver lunere i sommermånederne. Hvis man går i lukkede og tætsluttende sko i varmen eller hvis man bevæger sig barfodet på et vådt gulv, for eksempel ved en swimmingpool eller i en svømmehal vil der være en god chance for, at man får fodsvamp.

Hvordan føles fodsvamp?

Fodsvamp viser sig ofte ved at fødderne rødmer, og der kan komme små blærer. Desuden klør fødderne, og i mellem tæerne kan der komme et kløende og skællende udslæt. Fodsvampen kan brede sig fra tæerne og ud til resten af foden. Somme tider breder fodsvampen sig også til andre områder af kroppen.

Fodsvamp skyldes en infektion med hudsvampe. Fodsvamp er meget normalt, og næsten alle mennesker har en eller flere af de hudsvampe, der forårsager fodsvamp.

Undgå fodsvamp

Du kan selv gøre et par ting for at forebygge fodsvamp.

  • Vask fødderne hver dag, og sørg for, at fødderne er helt tørre, inden du tager sko og strømper på.
  • Brug kun uld- og bomuldssokker, og husk at skifte strømper ofte. Gerne hver gang de bliver fugtige.
  • Undgå fodtøj af kunstmaterialer. Gå gerne i sandaler, når du har mulighed for det. Så kan fødderne få luft og lys.
  • Er du tvunget til at gå i tætsluttende fodtøj, kan du pudre indersiden af skoene med talkum med svampemiddel.

Hvis du har fået fodsvamp…

Hvis du allerede har fået fodsvamp kan det heldigvis behandles forholdsvist let. I visse tilfælde kan det være nok bare at give fødderne luft, men i de fleste tilfælde er lægeordineret behandling nødvendig.

Fodsvamp kan behandles enten lokalt med et svampemiddel eller med tabletkur mod svampeinfektion.

Hvis du har fået fodsvamp, er det vigtigt, at du får behandlet det og husker at tage hensyn til dem omkring dig. Fodsvamp er nemlig rigtigt smitsomt. Det kan blandt andet smitte gennem kontakt med håndklæder, fodtøj eller gulve.

Læs også: Har jeg neglesvamp eller fodsvamp?

Plej fødderne året rundt

Det er en god ide at pleje fødderne hele året. Et hurtigt fodbad, en god creme til fødderne og en rutine med negleklip kan gøre underværker for fødderne.

Dels giver lækre og velplejede fødder et større incitament til at hoppe i sandalerne, når vejret er til det, hvilket forebygger fodsvamp. Og dels kan en god hudplejerutine give god livskvalitet, fordi man slipper for mange andre gener både på fødderne men også i knæ, ryg og hofter.

En god fodplejerutine kan udover fodsvamp blandt andet forebygge vabler, hård hud, ligtorne og neglesvamp.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egne artikler Fodsvamp og Fod på sommeren

Sidst opdateret: 07.08.2020

Annonce