Ny forskning viser, at en simpel blodprøve kan opspore tilbagefald af tarmkræft tidligere end nuværende metoder.
25-30 procent af dem, der er blevet opereret for tarmkræft, oplever at få tilbagefald efter operationen. Nu har forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital fundet en metode, der kan opspore risikoen for tilbagefald tidligere, end de opfølgende undersøgelser man anvender i dag.
Forskerne tog en simpel blodprøve på 125 opererede patienter. Ved efterfølgende at undersøge den for små stykker af DNA, der skyldes kræft, var det muligt at fastslå om patienterne fortsat havde kræft i blodet og dermed stor risiko for tilbagefald.
Den nye metode kan opspore tilbagefald tidligere, end de metoder man bruger i dag. Et tilbagefald kan med blodprøven opdages cirka ni måneder før en CT-skanning. Samtidig er det en god indikator, da risikoen for tilbagefald er nær 100 procent, hvis der er kræft-DNA i blodet.
På baggrund af resultaterne er forskerne nu gået i gang med et nyt studie. Her vil man desuden undersøge hvilken behandlingsform, der er mest effektiv for patienter med kræft-DNA i blodet. Lever resultaterne af dette studie op til forventningerne, vil blodprøve-testen formentlig indgå som standard i kræftbehandlingen i fremtiden.
Læs også: Kræft-hvad er det?
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Aarhus Universitet
Sidst opdateret: 15.05.2019