Annonce

Danskerne er ærlige om deres vægt og højde

Kvinder trækker et par kilo fra, og mænd lægger et par centimeter til i højden, når de skal angive deres vægt og højde. Sådan har den almindelige opfattelse været. Nyt studie viser dog, at danskere er mere ærlige end antaget – i hvert fald når de skal angive højde og vægt til sundhedspersoner.

I studiet har 18.000 danskere besvaret et spørgeskema, hvor de skulle angive, hvor høje de er, og hvor meget de vejer. Et par uger senere blev de indkaldt til en fysisk undersøgelse, og her viste tallene sig at stemme nogenlunde overens. Resultatet er vigtigt for den type videnskabelige undersøgelser, der er baseret på såkaldte selvrapporterede data.

"(…) Det betyder, at vi godt kan stole på de store undersøgelser af befolkningens sundhed, hvor vi beder danskerne selv rapportere deres mål. For eksempel bygger de undersøgelser, vi har til at følge fedmeudviklingen i Danmark, på selvrapporterede tal, og hvis vi ikke har de korrekte mål, er det svært at vurdere problemets omfang og vide, hvordan man skal forebygge,” siger professor Janne Tolstrup, Statens Institut for Folkesundhed, der står bag studiet.

Undersøgelsen viser også, at ældre mennesker angiver, at de er lidt højere, end de rent faktisk er. Ifølge Janne Tolstrup kan det dog hænge sammen med, at man skrumper lidt i højden med alderen, og mange er måske ikke bevidst om, at de er sunket et par centimenter, siden de blev målt sidst.

Læs hele nyheden her, Ugens tal, SDU

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Sidst opdateret: 07.03.2019

Annonce