Annonce

Der findes flere unikke undertyper af svær overvægt

Svær overvægt kan opdeles i forskellige grupper, og de forskellige typer af overvægt er ikke lige farlige. Det viser et nyt studie.

Svær overvægt er ikke bare svær overvægt.

Det viser et nyt studie, hvor forskere har karakteriseret to former for overvægt, som har hver deres kendetegn både fysiologisk og i kroppens celler.

Den ene form for svær overvægt er blandt andet forbundet med en større risiko for mere inflammation i kroppen, og dermed formodentlig større risiko for udvikling af blandt andet kræft, diabetes og hjerte-kar-sygdom. Den anden overvægtstype var ikke på samme måde forbundet med inflammation og dermed heller ikke så store helbredsrisici.

Læs også: Netdoktors magasin om svær overvægt

To typer af overvægt

Forskerne studerede fysiologi, blodprøver og genetik fra både britiske og danske tvillingepar. Ud fra disse studier identificerede forskerne fire forskellige stofskifte-typer, som har indflydelse på kropstypen. To resulterer i normal vægt, mens to resulterer i overvægt.

Forskerne kunne identificere typerne ud fra både forsøgsdeltagernes fysiske fremtoning og deres genetiske udtryk. Det genetiske udtryk blev målt ved hjælp af undersøgelser af mRNA, som regulerer, hvordan alle vores proteiner kommer til udtryk.

Den ene af de to stofskifte-typer var karakteriseret ved større fedtmasse, mens den anden var forbundet med både større fedtmasse og større muskelmasse. Forskerne blev dog overrasket over at finde, at denne anden undertype også var associeret med højere risiko for inflammation i kroppen, hvilket kan være en risikofaktor for udvikling af hjerte-karsygdomme og kræft.

Læs også: Et sundt selvværd i en overvægtig krop

alt-tekst

De fire stofskiftetyper. Grafik: Netdoktor.dk

Risikoprofil kan måske bestemmes med blodprøve

Næste skridt i forskningen er at studere fedtprøver fra en stor gruppe mennesker og undersøge, om personer med én type af fedme bliver mere syge af kræft og hjerte-karsygdomme end den anden.

Er det tilfældet, vil det muligvis være relevant at udvikle tests til at bestemme folks fedmerisikoprofil ud fra en blodprøve eller lignende.

Sådan en test kan afgøre typen af fedme og være med til at igangsætte behandling, der kan forebygge konsekvenserne.

Fakta om overvægt og svær overvægt

  • Overvægt defineres ud fra BMI.
  • Har man et BMI mellem 25 og 29,9, er man moderat overvægtig. Ligger ens BMI over 30, er man svært overvægtig, og hvis BMI er over 35, taler man om svær overvægt med stor risiko for helbredsmæssige konsekvenser.
  • Omkring hver anden dansker er overvægtig.
  • Den mest almindelige behandling af overvægt er livsstilsændring, men svær overvægt kan også behandles medicinsk eller med operation.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 15.09.2022

Annonce