Annonce

Derfor skal du være opmærksom på radon

Radon er en radioaktiv luftart, der siver ind i vores huse fra undergrunden og øger risikoen for lungekræft. Hvis du skal nå at måle radonniveauet i din bolig i denne omgang, skal du senest begynde 1. marts.

Radon, som naturligt findes i undergrunden, kan ikke ses eller lugtes og fremkalder ikke direkte bivirkninger, men øger risikoen for lungekræft. Kræftens Bekæmpelse anslår, at radon hvert år er skyld i ca. 300 nye tilfælde af lungekræft.

Dog er det let at måle, hvor meget radon der er i din bolig via radonmålere. Radonniveauet skal måles over mindst 60 dage, og du får den mest akkurate måling i perioden mellem 1. oktober og den 30. april, da radonniveauet her er på sit højeste. Derfor skal du senest begynde på en måling 1. marts.

Læs også: Lungekræft

Bør du foretage en radonmåling?

Der er tre faktorer, der har betydning for, at radonniveauet i din bolig kan være for højt:

  • Beliggenhed: Ligger dit hus i et område, hvor der er meget radon i undergrunden, eller der er et højt niveau i andre hjem? Du kan på www.radonguiden.dk se, hvor i Danmark, der er et højt radonniveau.

  • Boligens konstruktion: Undersøg om dit hus har god ventilation, eller om det har utætheder mod jorden.

  • Opførselsår: Bygninger efter 1998 skal være opført med radonsikring, men det er muligt, at niveauet stadig er for højt.

Særligt rygere bør være opmærksomme på radon i hjemmet, da risikoen for lungekræft er 25 gange højere for rygere end ikke rygere, når de udsættes for radon.

Læs også: E-cigaretter og rygestop

Sådan måler du koncentrationen af radon

Du kan på boligejer.dk finde en liste over firmaer, der tilbydere radonmålere. Radonmålerne skal placeres 2-3 steder i din bolig.

Placer dog ikke målerne i direkte sollys eller for tæt på vinduer eller varmekilder.

Læs også: Symptomer på lungekræft

Det kan man gøre ved højt radonniveau

Den gennemsnitlige koncentration af radon i en bolig er omkring 50 Bq pr. kubikmeter. Radonindholdet i din bolig bør ligger under 100. Hvis den er mellem 100-200 Bq pr. kubikmeter, bør du tage nogle forholdsregler.

Du kan i den forbindelse for eksempel forbedre ventilationen og udluftning i hjemmet, tætne revner i fundamentet, hvor radon kan trænge ind eller prøve mere omfattende tiltag som et radonsug.

Omkring 350.000 huse i Danmark har et for højt radonniveau.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen, Aalborg Universitet, Bolius.dk, Kræftens Bekæmpelse og Radonguiden.dk.

Sidst opdateret: 23.02.2018

Annonce