Annonce

Disse tre symptomer på kræft overser danskerne


En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at vi især overser tre alvorlige symptomer, der kan være tegn på kræft.

Ændret afføringsmønster, uforklarligt vægttab og længere tids hoste eller hæshed. Disse tre symptomer kan være tegn på kræft, men desværre overser danskerne især disse symptomer. Det er viser resultatet af en undersøgelse af mere end 1.000 danskere, som Kræftens Bekæmpelse netop har foretaget.

- Det er bekymrende, at så mange ikke ville reagere på de tre symptomer. Symptomerne kan være tegn på kræft, og derfor er det meget vigtigt, at man går til lægen, hvis man oplever et af dem. Jo før kræft bliver opdaget, desto større er muligheden for, at man bliver helbredt, forklarer Ulla Axelsen, der er overlæge ved Kræftens Bekæmpelse.

Derfor overser vi symptomerne

Der kan være mange årsager til, at symptomerne overses af danskerne. I undersøgelsen fra Kræftens Bekæmpelse svarer seks ud af ti personer, at de vil vente og se, om symptomerne forsvinder af sig selv, mens fire ud af ti personer ikke ville reagere på symptomerne, fordi de ikke forbinder dem med en alvorlig sygdom som kræft.

De 7 tegn

Med kampagnen ’De 7 tegn’ har Kræftens Bekæmpelse gennem de seneste år sat fokus på de syv mest almindelige tegn på kræft, som danskerne bør lære bedre at kende og gå til lægen med (se figur til højre):

Vi er især gode til at reagere på knuder og hævelser, uforklarlig blødning, ændrede modermærker og sår, der ikke vil hele, men det er ikke godt nok, forklarer Ulla Axelsen:

- Det er glædeligt, at mange danskere ville reagere hurtigt på fire af de syv tegn, men vi er først i mål, når ingen overser eller ser tiden an for længe, hvis de oplever et symptom, der kan være tegn på kræft. Hvis vi sammenligner os med de øvrige nordiske lande, kan vi se, at svenskere og nordmænd har en bedre kræftoverlevelse end danskere. Forskellen kan blandt andet skyldes, at mange af os er for længe om at gå til lægen.

Oplever du et eller flere af ovenstående syv tegn, bør du altid kontakte din læge.


Få flere nyheder om din sundhed i Netdoktors nyhedsbrev ..


Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Sidst opdateret:

Annonce