Annonce

Epidemi med kold lungebetændelse på vej


De seneste uger er der sket en kraftig stigning i antallet af prøver, der er positive for kold lungebetændelse. Den aktuelle stigning er set over hele landet, men den er mest udtalt i region Hovedstaden og i region Nordjylland.

For anden efterårssæson i træk er der tegn på, at en epidemi med kold lungebetændelse er på vej. Det skriver Statens Serum Institut i sit nyhedsbrev EPI-NYT, der udkom i går.

Læs også: Kold lungebetændelse smitter især ved tæt kontakt

Lungebetændelsen skyldes mikroorganismen Mycoplasma pneumoniea (MP), og infektionen er smitsom. Smitten sker, hvis man kommer i kontakt med luftvejssekret (slim, opspyt) fra en person, der er smittet.

Hvad er symptomerne på kold lungebetændelse?

MP-infektionen viser sig gradvist med influenzalignende symptomer, men kun begrænset temperaturstigning. Dette er forklaringen på den misvisende betegnelse ”kold lungebetændelse”, da det er sjældent, at man er helt feberfri under sygdomsforløbet.

Kort efter smitten indtræder hovedpine, muskelsmerter og en tør irriterende hoste, som ofte forværres, når man ligger ned. Hosten kan vare op til en måned og i visse tilfælde endnu længere.

Læs også: Feber er kroppens forsøg på at bekæmpe en infektion

Det er de færreste, der udvikler egentlig lungebetændelse af MP-infektionen, og i langt de fleste tilfælde er infektionen så mild, at den ikke kræver behandling. Ved feber og/eller lungebetændelse kan der behandles med antibiotika.

MP er hovedsageligt årsag til luftvejsinfektioner som bronkitis hos børn fra 6 til 12 år, men smitten kan også spredes til deres forældre.

Ifølge EPI-NYT er der de sidste uger sket en kraftig stigning i antal prøver, der er positive for MP. Den aktuelle stigning er set over hele landet, men den er mest udtalt i region Hovedstaden og i region Nordjylland.


Få flere nyheder om sundhed her


Kilde: Statens Serum Institut, EPI-NYT 41/16

Sidst opdateret: 13.10.2016

Annonce