Annonce

Fald kan forebygges i højere grad

Vi kan blive langt bedre til at udrede og forebygge fald, end vi er i dag, mener en specialeansvarlig overlæge. Bedre forebyggelse af fald vil især komme personer med knogleskørhed til gavn.

Op imod en halv million danskere lider af knogleskørhed uden at vide det, vurderede Sundhedsstyrelsen i 2018. Mange bliver først klar over deres diagnose, når de får det første knoglebrud i forbindelse med et fald.

- Fald er en alvorlig folkesygdom, der kan have store konsekvenser for især ældre, som risikerer hoftebrud, de aldrig kommer sig over, siger ­Ellen Holm, der er klinisk forskningslektor og specialeansvarlig overlæge i geriatri (sygdomme hos ældre) på Medicinsk ­Afdeling på Nykøbing Falster Sygehus. Hun har været med til at starte faldklinikker på både Roskilde Sygehus og Nykøbing Falster Sygehus.

Læs også: Sådan forebygger du fald

Knogleskørhed i fokus

Netdoktor og Dagens Medicin sætter fokus på de otte folkesygdomme identificeret af Sundhedsstyrelsen. De næste 12 måneder går vi tæt på knogleskørhed, som er årsag til omkring 20.000 knoglebrud om året.

Test din viden om knogleskørhed

www.knogleskørhed-info.dk kan man blive klogere på knogleskørhed og teste sin viden. Netdoktor har nemlig skræddersyet viden til forskellige behov, hvad enten man selv har knogleskørhed, er i risikogruppen, pårørende eller fagperson.

Alvorlig faldrisiko hos ældre

Opgørelser viser, at hver tredje dansker, der er over 65 år, falder mindst én gang om året. Det samme gælder for hver anden over 85 år. Med lidt hurtig hovedregning ­betyder det cirka. 400.000 fald om året i Danmark i den ­ældre befolkningsgruppe.

- Særligt når det kommer til ­patienter med knogleskørhed, er faldrisiko ganske alvorligt. Både fordi de er i højere risiko for brud, men også fordi vi ved, at ældre, der først er ­faldet, bliver bange for at falde igen. Og hvis man bevæger sig mindre, risikerer man at blive endnu mere udsat, fordi man begynder at gå ­dårligere, siger Ellen Holm.

Derfor er der også en masse konsekvenser af de mange fald hvert år. Ældre mister deres selvbestemmelse og får brug for langt mere hjælp end tidligere, fordi deres frygt begrænser dem i deres dagligdag. Der er heldigvis meget at gøre for at undgå fald.

Læs også: Knoglevenlig motion

Fald kan forebygges

Der er mange risikofaktorer, når det kommer til fald. En stor del af dem kan forebygges, når de først er ­identificeret hos den enkelte person, for eksempel svimmelhed. Selvom vi kan blive bedre til at udrede og forebygge, så er der sket meget de seneste år:

- For ti år siden, når jeg spurgte en ældre patient, om hun var faldet, svarede hun ofte afvisende, og så var det datteren, der kunne fortælle, at hun faldt hele tiden. Men det er heldigvis ikke et lige så stort tabu længere, for man kan faktisk gøre noget ved det, siger Ellen Holm.

Risikoen for fald kan udredes ved undersøgelser af balancesystemerne, for eksempel synet eller følesansen i fødderne.

Læs også: Sådan mindsker du risikoen for knogleskørhed

Risiko kan mindskes

Hvis man vurderes til at være i risikogruppen for at falde, er der en lang række tilbud, man kan henvises til. Særligt gælder det om at gen­optræne muskler og balance.

- Langt de fleste har nedsat muskelstyrke, der er en væsentlig ­faktor i deres risiko for at falde, og det skal der tages hånd om. Der er studier, der viser, at hvis man udreder og tilbyder behandling, kan man undgå mange fald, siger Ellen Holm.

For Ellen Holm er det vigtigt at få ældre til at være opmærksomme på risici for fald, så de kan undgå dem. For eksempel kan noget så hverdagsagtigt som briller med glidende overgang være en væsentlig risikofaktor. Selvom man har brugt briller med glidende overgang i mange år, kan det blive et problem, når man med alderen har brug for synet til at kompensere for nedsat balance.

Læs også: Knoglevenlig kost

- Man mister nogle af de nerve­celler, der sidder inde i balance­apparatet i det indre øre, og derfor har man mere brug for sit syn til at kompensere. Hele synsfeltet er vigtigt her, og der dur det altså ikke, at man ser gennem et læsefelt, når man går på trapper, siger Ellen Holm og afslutter:

- Så når man sidder overfor en ­ældre patient, er det en risikofaktor, man er nødt til at tale om, for det kan have en markant effekt at gøre noget så simpelt som at skifte til to par briller i stedet for ét.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 09.03.2021

Annonce